Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски поиска официални отговори

...
Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски поиска официални отговори
Коментари Харесай

Пеевски: Защо прокуратурата не оповестява данни за проверки в президентството?

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски изиска публични отговори от основния прокурор Борислав Сарафов, основния секретар на Министерство на вътрешните работи, и ръководителите на ДАНС и КПКОНПИ за следствията за хипотетична корупция в президенството - или както той ги формулира, " касиерите на президента " и " пътя на Копринката ".

Пеевски показва поименно секретаря по вътрешна политика на Радев - Николай Копринков, както и брачна половинка на някогашния длъжностен министър Весела Лечева - Сотир Ушев.

 

" Защо прокуратурата и службите не подхващат или не оповестяват данните за инспекции и каузи по случаи с висока социална сензитивност, свързани с президентската администрация, макар многочислените медийни изявления и обществено оповестени сигнали ".

 

Това запитване насочи тази заран към Главния прокурор, Главния секретар на Министерство на вътрешните работи и шефовете на ДАНС и Комисията за противопоставяне на корупцията ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Според Пеевски в обществото не би трябвало да остават подозрения за институционален чадър или прикриване на нарушавания, свързани със корист с власт или корупционни практики, защото само по този метод страната ще потвърди своята евроатлантическа ценностна принадлежност и правила.

Той упорства способените органи да осведомят за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които неведнъж е писано и говорено в общественото пространство.

 

Скандалните разкрития, поради които Пеевски дефинира президентството като “тъмна институция, цялостна с доста кеш ” станаха известни като Кешгейт - пътят на Копринката на името на президентския консултант Николай Копринков.

Преди седмица Делян Пеевски разгласи, че ще търси информация за “Пътя на Копринката ” и така наречен “Касиери ” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните държавни управления на Румен Радев.

Обществото има въпроси, а ние сме определени от хората и аз задавам тези въпроси. Къде са тези каузи и за какво нищо не е обявено, запита ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи.

 

Започваме да питаме по всички въпроси. Всичко би трябвало да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши, безапелационен е Делян Пеевски.

 

Припомняме:

 

- Още на 23 януари 2024 Пеевски предизвика Борислав Сарафов да даде информация за това дали прокуратурата проверява сигнали за корупция в близкото обграждане на Румен Радев. Самият той разгласи Президентството за " тъмна институция, цялостна с доста кеш ".

 

- В последните няколко години има голям брой медийни изявления за " Пътя на Конпринката ", в това число данни, оповестени и от водача на ГЕРБ Бойко Борисов.  

  “Контрабандата в страната сега е достигнала чудовищни равнища. Парите за пенсии се пренасочиха в село Труд по Пътя на Копринката ”, сподели на 9 октомври 2021 година Борисов. Борисов явно засяга секретаря по вътрешна политика и гражданско общество на Румен Радев – Николай Копринков, някогашен кмет на пловдивското село Труд,

Борисов издаде тогава още детайлности за " Пътя на Копринката ".

“Контрабандата минава необезпокоявано през Варненската, Софийската и Пловдивската митница, а след това всичко отива към село Труд. Елементарните назначения под опеката на Румен Радев също минават по " Пътя на Копринката " в пликове ”, сподели водачът на ГЕРБ.

 

- Вчера зам.-председателят на Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи: 

" И ние знаем за кеша и за Копринката, само че до момента не е имало реакция, тъй като не се реагира на сигналите за далаверите и схемите, които сме подавали в прокруратурата, уточни той. Тишина!

Още преди време Нинова сподели във връзка с служебните кабинети: Спрете да крадете!, напомни Свиленски. И даде образец за скандална продажба на държавен парцел в кв. Изток, който, оценен за 2 300000 лв. е продаден за 300 000 лв..

 

- Думите му бяха подкрепени и от проф. Румен Гечев: Имаме съмнения, че в президенството има корупция. Дали сме доста сигнали на прокуратурата и ще продължаваме да даваме. Най-скандалната договорка е с " Боташ " - там става въпрос за милиони, акцентира проф. Гечев.

 

- За такива “тъмни ” продажби обществено попита и някогашният обществен министър и сегашен народен представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков преди година.

“Прокуратурата би трябвало да ревизира по какъв начин се харчат европейските средства по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), тъй като се появяват подозрения за корупция ”, настоя  Георги Гьоков на 26 януари 2023 година в предаването „ Лице в лице “. Получаваме сигнали за сключването на съмнителни покупко-продажби по плана за развиване на обществената стопанска система. Давам образец с един парцел в Габрово, който е закупен по този план, сподели тогава Гьоков. 

 

- Многократно сме алармирали за нередности в служебните кабинети. БСП сезирахме институциите за безобразията на служебните кабинети – „ Боташ ”, скандални продажби на парцели, застъпничество на контрабандни  канали - отхвърлиха да ни чуят, посочи и зам.председателят на Българска социалистическа партия  Зафиров. И акцентира: " за никого не е загадка, че основният кадровик на служебните кабинети беше Николай Копринков ".

 

- По тематиката отношение взе и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, като акцентира че гланният прокурор Сарафов е на ход. „ През годините са се чували доста такива неща и е редно тези, които знаят повече или имат доказателства, да ги кажат. Тези, които приказват за „ гигантската корупция, чувалите с пари, Копринката, Сотир Ушев ” и така нататък, би трябвало да продължат. Ако спрат дотук, ще оставят доста въпросителни за какво го вършат. Ако продължат да приказват – би трябвало да се изнесат доказателства и органите да стартират да работят по тези въпроси. “

Тя добави още: „ Аз си мисля, че господин Пеевски е добре осведомен човек, евентуално има и доказателства за това, което приказва. Не мисля, че другояче би тръгнал с такава офанзива. Така че да ги дава и да приказват. Сарафов, и той ”.

 

- През уикенда някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев призна, че президентският консултант Николай Копринков е опитвал зад тила му " да прави някакви неща ". В изявление за Нова нюз Янев изясни, че е парирал тези " неща ", когато е знаел за тях. " Да кажем за някакви неща от всекидневието, които касаят лични или въпроси, свързани с опция за въздействие при взимане на някакво решение.

 

 - Към този миг няма реакция и от страна на Румен Радев, който другояче не пропуща случай да влеза в директна борба с ПП-ДБ по политически въпроси.

 

- Николай Копринков се счита за дясна ръка на Радев още от интервала преди избора му за президент през 2016 година В записа от партийното съвещание на Политическа партия от 2023 Асен Василев споделяше, чеРумен Радев има тактика за надзор на кметове от ГЕРБ, като " е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва ". 

Заедно с различен пловдивски консултант на Радев - Пламен Узунов, Копринков е считан за един от кадровиците на президентството в Министерство на вътрешните работи, АПИ, Митниците, Национална агенция за приходите по време на служебните кабинети. Тогавашният народен представител от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев упреква съветниците на президента в " политическо бракониерство " и в " неправилна игра под масата ", като приканва Радев да се разграничи от тях. Радев не го направи. 

" Копринков персонално препитваше и назначаваше регионалните шефовете в служебните кабинети на Радев. По тяхно време се състояха рекордните продажби на държавни парцели, които се ръководят точно от регионалните шефове. 

 

- Сотир Ушев също е доближен на президента и на пловдивския предприемач Георги Гергов. Ушев е бил шеф на Национален осигурителен институт до 2010 г и е втори брачен партньор на някогашния длъжностен министър на спорта Весела Лечева.

 

- Според източници от службите, " отчисленията " по " Пътя на Копринката " са на стойност 600 млн. лв.!

 

-  В Министерство на вътрешните работи, Антикорупционната комисия и прокуратурата има голям брой сигнали за секретаря на президента Николай Копринков. Част от сигналите са по разкрития на гражданско съдружие „ Боец “, други са по публикации в електронни уеб сайтове, обвързващи името на някогашния кмет на с. Труд с разнообразни скандални практики.

Първите подадени сигнали са от преди две години, масивът за Копринков е бухнал в последната година, само че няма придвижване по преписките. Обяснението - по време на служебните държавни управления, назначени от Радев, никой не е допускал да са работи на тези сигнали.

За момента няма изясненост до каква степен са стигнали инспекциите, само че е реалност, че прокуратурата повече от две години, откогато са попадени първите разкрития към Копринков, не е предприемала никакви обществени дейности, свързани с него, нито са оповестявани данни – дали и какво е проверявано.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР