Председателят на парламента Росен Желязков положи венец пред бюст-паметника на

...
Председателят на парламента Росен Желязков положи венец пред бюст-паметника на
Коментари Харесай

Делегацията ни в Рим поднесе венец на паметника на Петко войвода

Председателят на Народното събрание Росен Желязков постави венец пред бюст-паметника на българския бунтовник Капитан Петко челник на хълма Джаниколо в Рим.

Събитието е част от програмата на ръководената от Росен Желязков българска делегация, която е на двудневно посещаване в Италия и Ватикана, съобщи специфичният делегат на Lupa.bg Валерия Йонкова. 

В състава на парламентарната делегация са още заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, ръководителят на ПГ „ ГЕРБ-СДС “ Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ „ Продължаваме Промяната и Демократична България “ Атанас Атанасов, националният представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Ирена Анастасова и ръководителят на ПГ „ ИТН “ Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна черква и на Католическата черква.

На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, членовете на делегацията ще участват на тържествена православна литургия и молебен пред мощите на Свети Кирил в базиликата „ Сан Клементе “.

След това ръководителят на Народното събрание Росен Желязков ще беседва с президента на Суверенния Малтийски медал Джон Дънлап.

По-късно делегацията ще посети базиликата „ Санта Мария Маджоре “ и ще бъдат поднесени цветя пред българската плоча, където славянските книги са получили публично самопризнание от Ватикана.

По време на визитата си в Рим депутатите ще се поклонят пред паметника на Иван Вазов. Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация ще беседват с ръководителя на Камарата на депутатите на Италианската република Лоренцо Фонтана.

Народните представители ще участват на приема в българското посолство в Рим във връзка 24 май и ще поднесат цветя на паметника на „ Св.св. Кирил и Методий “. 



Идеята в Рим да има паметник на Капитан Петко челник е от 2002 година на тогавашния министър на външните работи Соломон Паси, който я предлага по време на делова среща с ръководителя на Съюза на тракийските сдружения в България Костадин Карамитрев. Мраморният бюст е дело на скулптора проф. Валентин Старчев. Организатор за построяването на паметника е Съюзът на тракийските сдружения в България, защото войводата е българин от Беломорска Тракия, посветил живота си на освобождението и на присъединението на тракийските земи към България. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР