Председателят на парламента на Молдова Андриан Канду е подписал закон

...
Председателят на парламента на Молдова Андриан Канду е подписал закон
Коментари Харесай

В Молдова забраниха излъчването на руски новини и публицистични предавания

Председателят на Народното събрание на Молдова Андриан Канду е подписал закон вместо президента Игор Додон, който не разрешава излъчването на вести и информационно-аналитични излъчвания от Русия, оповестиха от пресслужбата на молдовския парламент, представени от съветски медии.

Правото да подпише закона за битка с " задграничната агитация " Канду получи от Конституционния съд поради събитието, че Додон му постанова несъгласие два пъти.

Според конституцията президентът, макар несъгласието си, е задължен да утвърди документа, в случай че Народното събрание го одобри два пъти.

Съдът реши, че ръководителят на Народното събрание или министър-председателят могат да одобрят закона за изменение на Кодекса за телевизия и радио вместо президента.

Законът за битка с пропагандата не разрешава излъчването на телевизионни и радиопрограми с информационно-аналитично, военно или политическо наличие, които са създадени в страни, които не са утвърдили Европейската спогодба за трансгранична телевизия (Русия не е утвърдила документа). Разрешено е единствено ретранслирането на развлекателни и други стратегии.

Според Додон този закон " съставлява искрено посягане върхя свободата на жителите на Молдова ". Президентът изиска Конституционният съд да се произнесе по отношение на наредбите на закона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР