Председателят на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев © Велко Ангелов

...
Председателят на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев © Велко Ангелов
Коментари Харесай

Един предизвестен избор и липсващо доверие

Председателят на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев

© Велко Ангелов Още по тематиката
Пламен Георгиев приема единствено председателско място в новата антикорупционна комисия

Някои индикации от чуването на двамата претенденти, чиито кандидатури се чака да бъдат гласувани до края на седмицата
6 мар 2018
Хоп и още един основен прокурор

Предизвестеният избор на ръководител на антикорупционната комисия навлезе във заключителен стадий
4 мар 2018
Сигнал до прокуратурата да ревизира за какво КОНПИ е оневинила търсената Вон Месинг

Най-голямото дело за пране на пари у нас към този момент се проваля безславно, въпреки да има присъда на първа инстанция
2 мар 2018
Антикорупционната комисия ще ревизира Пеевски за спор на ползи

Депутатът от Движение за права и свободи не заявява медийния и издателския си бизнес, когато внесе законопроект за финансирането на медиите
2 мар 2018
Парламентът откри предизвестената процедура за началник на антикорупционния орган

Фаворитът на ръководещите Пламен Георгиев евентуално ще остане единствен претендент
4 фев 2018
Новата комисия за битка с корупцията - доста права и привилегии без отговорност

Президентът Румен Радев към този момент се закани с несъгласие на антикорупционния закон
15 дек 2017 Основното качество, по което би трябвало да се преценя претендентът за ръководител на новата антикорупционна комисия е честност, самостоятелност и публично доверие. За страдание, тъкмо това качество липсва във любимеца на ръководещите Пламен Георгиев, който през днешния ден парламентарното болшинство избра да оглави новата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), както е цялото й название. Това беше главното обръщение от дебата по избора на новия ръководител, който протече много остро и конфликтно, макар желанието на ръководещите.

Номинираният от ГЕРБ Пламен Георгиев бе определен с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля " и получи поддръжка от общо 148 депутати. Против избора му са били 66 народни представители от Българска социалистическа партия, а четирима социалисти са се въздържали.

По-интересно е гласуването за другия претендент, Николай Николов, препоръчан от Българска социалистическа партия. Той е подсилен от 79 народни представители - 70 от Българска социалистическа партия и 9 от " Воля ", които на процедура са дали своят вот и за двамата претенденти. Против пък са дали своят вот единствено ГЕРБ, до момента в който всички останали депутати са се въздържали.

Подобно систематизиране на гласуването демонстрира, че не невероятно да се стигне и до обстановка, в която Георгиев да предложения съперника си в състава на новата Антикорупционна комисия.

Изборът беше предупреден, само че това не понижи остротата на полемиката. За разлика от бледото и неубедително показване на Българска социалистическа партия в дебата по вота на съмнение в края на януари, в полемиката по избора на ръководител на КПКОНПИ левицата влезе готова и концептуално, и фактологически, като съвсем всеки от ораторите на Българска социалистическа партия наблягаше, че изборът е от дълго време превдварително решен.

" Ключовата дума е доверие. Когато един орган и хората, които го съставляват, нямат доверие, техните дейности няма да се одобряват от обществото, съобщи Корнелия Нинова и изясни фокуса на полемиката по този начин: " Днес не е времето двамата претенденти за поста да сблъскват хрумвания. Законът е признат и те няма за какво да разискват хрумвания за битка с корупцията. Те би трябвало да излъчват доверие - на човек, който ще ползва закона – професионално, обективно и с морал. За страдание, подозренията за необективност по каузи, които господин Георгиев към този момент е гледал, ще тежат. "

Извънпарламентарната съпротива: Пламен Георгиев не би трябвало да бъде определен

Сутринта преди избора пет извънпарламентарни десни партии - " Движение Да България ", " Демократи за мощна България ", Български земеделски народен съюз, " Зелените " и ДЕОС, разпространиха обща позиция, озаглавена " Пламен Георгиев не би трябвало да бъде определен за ръководител на новия антикорупционен орган ". Той е " политическа креатура и като прокурор и началник на КОНПИ с името му се свързват безпринципни и голословни решения ", написа в позицията и се изреждат делата, по които е работил като прокурор.

В нея се споделя, че " той не би трябвало да бъде определен за ръководител на КПКОНПИ, тъй като е политическа креатура и като прокурор и началник на КОНПИ с името му се свързват безпринципни и голословни решения ".

" Да напомним, че Пламен Георгиев като прокурор не съумя да убеди съда в съществуване на закононарушение по делата за " Софийски парцели ", против кмета на Кърджали Хасан Азис, както и при всички задоволително съществени данни за закононарушения на високопоставени лица, последващи от подслушването на шефа на Агенция " Митници " Ваньо Танов. Пламен Георгиев, като прокурор по последното дело, носи отговорност за унищожаването на записите от подслушването и превръщането им в годно доказателствено средство.

Пламен Георгиев заемаше политическата служба на заместител – министър на правораздаването в интервала 2011-2013, като отговаряше за пандизите.

Не на последно място, Пламен Георгиев като Председател на КОНПИ потвърди, че може да насочва работата на институцията към кавга с политически неуместни лица (участвайки във войната на властта против свободата на медиите, атакувайки издателя на " Капитал " и " Дневник ", и погазвайки влезнали в действие правосъдни решения), както и да я въздържа от деяние, когато е налице значителен веществен интерес (случаят с освобождението на 23 милиона лв. на подсъдимата за пране на пари Елизабет Елена вон Месинг) ", написа в позицията.

Никой обаче не повдигна въпроса за скандалния случай с прекратяването на производството против Елена вон Месинг - нито по време на чуването на двамата претенденти пред парламентарната комисия по спор на ползи във вторник, нито през днешния ден при парламентарните диспути. Случаят беше предмет на редица изявления от последния месец, откакто стана известно, че Софийският градски съд изиска оповестяването й за търсене по най-голямото дело за пране на пари в България.

Пламен Георгиев след избора: Ще бъдат хванати хора с пари

Любопитно изказване направи незабавно след избора пред публицисти Пламен Георгиев: " В работата ми нищо няма да ме разколебае. Тези високи резултати, които сме постигнали и до момента, ще бъдат пренесени и в новата комисия. И те към този момент се придвижват. Корупцията е отрицателно събитие и напълно скоро, безусловно до седмици очаквайте нови и нови резултати, и то доста съществени. Ще бъдат хванати хора с пари. Започваме доста сериозна битка с корупцията. И няма да чакате резултатите два, три, пет, 10 месеца, а безусловно след седмици ще стартират да валят първите резултати. И ще видите, че няма значение нито цвят, нито нищо ", сподели Георгиев, представен от " Дневник ".

Според него задоволителен мотив за неговата самостоятелност е фактът, че първите акции на новата комисия са против двама кметове на ГЕРБ. И отхвърли да е знаел наличието на прословутия диалог сред премиера Бойко Борисов и починалия шеф на Агенция " Митници " Ваньо Танов, станал прочут с прословутата фраза " Ало, Ваньо! ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР