Председателят на Националното сдружение Недвижими имоти“ Добромир Ганев заяви, че

...
Председателят на Националното сдружение Недвижими имоти“ Добромир Ганев заяви, че
Коментари Харесай

Брокери: 35 % ръст на сделките с имоти във Варна в сравнение с рекорда миналата година

Председателят на Националното съдружие „ Недвижими парцели “ Добромир Ганев съобщи, че пазарът на краткосрочни наеми се възражда. Той приказва в предаването „ Преди всички “. Брокери означават нарастване на цените на наемите във Варна, както и даването на жилища за туризъм вместо хотели.

Това идва след сложен интервал, когато пътуванията на чужденци и българи са били по-малко поради пандемичната конюнктура, уточни Ганев. От друга страна и украинските бежанци са съдействали за покачването на наемите:

„ Забелязваме в последните 6 месеца, че украинските жители по Черноморието оказаха напън на този пазар и цените се покачиха, мъчно е да се каже с какъв брой, само че очевидно се усилиха. Този напън се отразява и на свободните жилищни площи, които се отдават чартърен. Отново виждаме клаузи, които да прецизират взаимоотношенията при инфлационните процеси, т.е. уговорка, която дава опция на притежателите да поправят наемите “.

Първото тримесечие на годината е било най-силното от позиция на продажбите на парцели във Варна, означи Добромир Ганев.

„ Варна беше един от градовете, където имаше най-голям растеж на размера от покупко-продажби – 35% растеж по отношение на същото тримесечие на 2021 година, а през 2021 година беше най-силното за последните 13 години. Военните дейности и инфлационните процеси са главните фактори, които въздействат на пазара. Върху първото тримесечие не се отразиха тези проблеми, а в противен случай – оказа се, че хората избират в такава конюнктура да получават благосъстоятелност, да икономисват по този метод средствата си, да ги пазят от обезценяване. Очакванията са да няма особена смяна в размера от покупко-продажби. При цените растежът е към 7-8% доникъде на годината, приблизително за страната за огромните градове “.

По думите му огромна част от строителните бизнесмени, които имат опция и са финансово постоянни, са отказали да продават:

„ Трудно можеха да калкулират себестойността в оня миг, когато цените скачаха ежечасно. Това се отрази благотворно на вторичния пазар и доста парцели, които се бяха задържали в последната година-две, не толкоз качествени като строителство да вземем за пример, в този момент откриха своите купувачи. Трябва да бъдем деликатни. Всички се притесняваме от прекалено повишаване на цените, никой не желае такова, с цел да не се случи това, което се случи в доста европейски столици – недостижимост на жилищата “.

Интересът към селските къщи също е засилен след започването на Covid пандемията.

„ Много се веселя, че хората някак внезапно осъзнаха какъв брой по-добре е да живееш на село, да се отдалечиш от града, от шума… Не осъзнаваме, че живеейки в тази шумна среда в действителност това е страховит душевен тормоз. В момента, в който отвориш прозореца и чуваш само птички и инсекти – това е велико “, споделя Петко Койчев, който изследва пазара и също търси парцел за закупуване в Габровско. По думите му цените на тези къщи преди пандемията са били извънредно ниски, само че това към този момент не е по този начин. Той предвижда обаче, че цените ще тръгнат надолу. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР