Председателят на Национално Сдружение “МЛАДЕЖКИ ГЛАС Теодор Йосифов изрази острата

...
Председателят на Национално Сдружение “МЛАДЕЖКИ ГЛАС Теодор Йосифов изрази острата
Коментари Харесай

"Младежки глас" с остра позиция към президента Радев за изказването му в Брюксел

Председателят на Национално Сдружение “МЛАДЕЖКИ ГЛАС " Теодор Йосифов изрази острата си позиция към президента Румен Радев за негово изявление в Брюксел. Публикуваме обръщението на Йосифов без редакторска интервенция: ПОЗИЦИЯ
Относно: Изказването на Президента Румен Радев по отношение на неправителствения бранш в България.
От името на Национално Сдружение „ Младежки Глас” изричаме отворената си позиция по отношение на откъс от изявлението на 01.02.2018 година пред публицисти в Брюксел на Президента на Република България господин Румен Радев за неправителствения бранш и страната.

Ние, като най-голямата организация, представляваща младежите в страната ни в региона на гражданския бранш, изричаме несъгласието си с тезата, че НПО-тата има заплаха да се трансформират в контролни органи на Държавата. Напротив, постоянно неправителствения бранш би трябвало да оказва цивилен надзор над всяко решение и деяние, подхванато от страната и всички институции и да има думата като сътрудник на всеки орган на ръководство. Не е възможно да се вменява посредством това изявление подстрекателство на обществото, че неправителствения бранш може и би трябвало да бъде лимитиран във функционалността си на надзирател на дейностите на политиците в страната. Именно жителите сме хората, които избират представителите във властта и би трябвало да управляват техните дейности. Непревителствения бранш и организациите в него има свободата да изрича постоянно своето мнение. Винаги НПО-тата и жителите може да вземат участие в публични полемики и да заемат позиция по целите на дадена тематика. Сектора е съществена движеща мощ във образуването на публичното мнение, работи мощно в областта на неофициалното обучение, бори се против всички форми на принуждение и експанзия, подкрепя жителите и Държавата. Когато бранша на жителите оказва наблюдаване и надзор над институциите, това е постоянно в интерес на Държавата. Ние, като представители на младежите не сме съгласни ролята на неправителствения бранш да бъде принизявана и да бъдем поставяни под общ знаменател. Функцията на неправителствения бранш в България би трябвало да бъде развивана, има си закони, които би трябвало да се съблюдават и нашият бранш да бъде постоянно питан за мнение и мнения. Не е обикновено да се вършат внушения, че НПО-сектора и жителите би трябвало да бъдат ограничавани като права да изричат мнение и да изяват позиция, без значение в какъв подтекст и по каква тематика е направено изявлението на Президента. Не разрешаваме неправителствения бранш да бъде намесван в сходни тематики и внушения, без значение дали става въпрос за Президент, Правителство или която и да било държавна или общинска институция, жителите постоянно ще могат и би трябвало да имат правото да изричат мнение и реализират надзор над тези органи на ръководство. Неправителствените организации са самите жители, не е вярно да се вършат изявления свързани с всяване на боязън българите да имат право на мнение и надзор над институциите.

Тодор Йосифов
Национален ръководител на Национално Сдружение “МЛАДЕЖКИ ГЛАС”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР