Председателят на Настоятелството на ВСУ Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н. Анна

...
Председателят на Настоятелството на ВСУ Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н. Анна
Коментари Харесай

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова стана почетен професор на Централноазиатския иновационен университет в Казахстан

Председателят на Настоятелството на ВСУ „ Черноризец Храбър “ проф. д.ик.н. Анна Недялкова бе удостоена със званието Почетен професор на казахстанския Централноазиатски иновационен университет.

Отличието бе връчено персонално от Негово Превъзходителство Темиртай Избастин - ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Казахстан в България, по време на визитата му във Варненския свободен университет. Посланик Избастин бе съпроводен от почетния консул на Република Казахстан във Варна Милен Райков. Централноазиатският иновационен университет, ситуиран в третия по величина град Шимкент, присъди оценката на проф. Недялкова за изключителни достижения в региона на науката.

Академичното управление на Варненския свободен университет връчи златен плакет с лика на Черноризец Храбър на дипломат Избастин. Дипломатът бе осведомен с дългогодишните обичаи на университета в образованието на студенти и докторанти от Казахстан. Варненският свободен университет работи с редица висши учебни заведения в азиатската страна, измежду които са университетите Туран в Астана и Алмати, и Международния Таразки новаторски институт, описа ректорът проф. доктор Петър Христов. Преди 30 години, в първите години от основаването на университета, на ВСУ „ Черноризец Храбър “ се довериха 50 бакалаври от Казахстан, в следствие те приключиха и магистърска степен при нас, показа проф. Недялкова. През последните осем години над 40 казахстанци избраха Варненския свободен университет за своята образователно-научна степен „ лекар “, а двама опазиха степен „ лекар на науките “. Сред тях е Акълтай Касимов – одобрен академик в региона на правото и дълготраен ръководител на регионален съд, който от 2015 година е арбитър във Върховния съд на Република Казахстан по цивилен и административни каузи.

Към момента във Варненския свободен университет са зачислени 18 докторанти от Казахстан. Младите учени са в професионалните посоки „ Право “, „ Икономика “ и „ Администрация и ръководство “. Провежда се образование и на двама носители на влиятелната интернационална президентска стипендия " Болашак ", както и на преподаватели от Международния Таразки иновационен институт по стратегия " Лидерство в ръководството на висшето обучение " в катедра " Икономика “ на ВСУ „ Черноризец Храбър “.

По време на срещата бяха разисквани и въпроси, касаещи бъдещата взаимната работа в науката, образованието и културата, както и опциите за партньорство с бизнеса от двете страни.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР