Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва във военно-църковния ритуал

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва във военно-църковния ритуал
Коментари Харесай

Караянчева почете паметта на загиналите български воини на Каймакчалан

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева взе участие във военно-църковния обред на емблематичния исторически връх Каймакчалан, където беше почетена паметта на починалите български воини през Първата международна война при трагичните сражения през 1916 година

В словото си тя означи, че Каймакчалан е един от темелите на българската национална памет, бойна популярност и войнска чест. По думите й това е епична борба, равнима единствено с Шипка, чийто екот и през днешния ден отеква в лабиринта на груповото ни подсъзнание и като разкрит нерв пулсира в бъдното.

Караянчева уточни, че над 6 000 български бойци и офицери се качват на Каймакчалан през август 1916-та, а през октомври от върха слизат по-малко от 800. Останалите са убити, осакатени, ранени или премръзнали, а когато сръбските елементи стигнали върха, намерили окопите и скалните процепите цялостни с трупове и ги нарекли „ Дупките на ужасите “, означи тя. Върху картите от края на 19-ти и началото на 20-ти век първенецът на Нидже планина е висок 2525 - 2532 м., а в актуалните карти е единствено 2521 м., акцентира Цвета Караянчева и добави, че разликата се дължи на продължителния обстрел на сръбската и френската артилерия с оръдейни гранати. „ Дълбок реверанс пред паметта и святата история на България, история, обречена да се твори на върхове “, сподели ръководителят на Народното събрание.

„ Днес би трябвало да сме обединени, а не разединени. В името на свободата, единението и независимостта на България наш дълг е да се прекланяме и помним героите, които подцениха синовния, бащиния и съпружеския си дълг “, съобщи ръководителят на Комисията по защита ген. Константин Попов.

На историческия връх на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева беше връчен юбилеен орден „ 100 години Първа международна война “ от министъра на защитата Красимир Каракачанов.

Отслужена беше заупокойна панахида за починалите от Ставрофорен свещеноиконом Добромир Кирилов Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария „ Св. св. Кирил и Методий “. На церемонията участваха ръководителят на Комисията по защита ген. Константин Попов, командирът на Съвместното командване на специфичните интервенции генерал-майор Явор Матеев, националният представител Жельо Бойчев, кметът и поданици на Садово, генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев.

С полагане на венци и цветя те уважиха починалите на връх Каймакчалан участници в боевете през септември – октомври 1916 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР