Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще
Коментари Харесай

Зарята в Пловдив за Деня на Съединението започва в 20:30 ч.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще вземат участие в тържествената заря-проверка в град Съединение по случай 133-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържествената заря-проверка ще стартира довечера в 20:30 часа на площад „ Съединение ” в Пловдив, съобщи БГНЕС.

Председателят на Народното събрание ще поздрави почетните роти и ще одобри рапорта на командващия зарята. Цвета Караянчева ще произнесе слово във връзка 133-ата годишнина от паметната за България дата. Тържествата ще стартират с панихида в памет на голямоконарците – участници в Съединението. За отбелязването на годишнината ще бъде изнесено знамето на голямоконарската чета и с литийно шествие ще бъде пренесено до площад “Съединение ”.

Съединението на България е актът на фактическо обединяване на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК).

6 септември 1885 година е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърли една неправда, наложена от Великите сили през юни 1878 година Берлинският диктат осакати извоюваната с толкоз кръв и страдалчество независимост. Този неуместен и незаконен интернационален акт стана причина за всички катаклизми на Балканите. Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 година, въвличането на балканските страни едни против други в Първата международна война маркират единствено огромните спорове, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и просвета.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР