Председателят на македонския парламент Талат Джафери назначи за утре, 29

...
Председателят на македонския парламент Талат Джафери назначи за утре, 29
Коментари Харесай

Новото правителство на Северна Македония поема управлението от следващата седмица

Председателят на македонския парламент Талат Джафери назначи за на следващия ден, 29 август, парламентарна сесия, на която би трябвало да бъде гласувано новото държавно управление на. Според наблюдаващи, няма да има проблем пред съставянето му и се чака най-късно до неделя в среднощ страната да има нов кабинет, оповестява МИА, представена от БГНЕС. Правителството се избира с нормално болшинство от 61 гласа, като Заев е обезпечил поддръжката на 62-ма депутати.
В средата на седмицата мандатоносителят Зоран Заев, който е ръководител на СДСМ, връчи в Народното събрание програмата и плана за състав на новия кабинет. Част от целите включват трансформиране на стопанската система за интензивен напредък и по-висок стандарт, инвестиции в публичното опазване на здравето, понижаване на бедността под 16 % с акцент върху бедността измежду децата, основаване на общинска полиция под управлението на локалната власт, която ще има правото да обезпечава реда в общините и в столицата Скопие. В плана се планува да се понижат привилегиите на държавните чиновници за попречване на злоупотребата с власт за персонални цели, понижаване на бюджетните разноски и увеличение на успеваемостта при осъществяването на служебните отговорности.
 Зоран Заев разгласи състава и целите на новото държавно управление Зоран Заев разгласи състава и целите на новото държавно управление
Зоран Заев – мандатоносител и водач на СДСМ, показа през днешния ден пред Народното събрание предлагането за състав и стратегия на държавното управление...
На конференцията след представянето на програмата Заев разгласи, че новото държавно управление ще бъде устойчиво, дейно и отговорно и ще подсигурява стратегическите цели на страната – участие в НАТО и в Европейски Съюз, добросъседски връзки, справяне с корона рецесията, нова сила и по-динамичен стопански растеж, както и ефикасна правова страна, съвременно обучение и постоянни институции.
Програмата се отличава с ангажираност на всички политически партии – част от обединението, по отношение на безкомпромисна битка с престъпността и корупцията, главно пречистване на правосъдната система и инспекция на произхода на парцелите на всички чиновници.
Правителствената коалиция ще бъде формирана от СДСМ и останалите партии от обединението „ Можем “, ДУИ и Директива за птиците. Новият кабинет на Македония ще има 19 министри вместо досегашните 26. Люпчо Николовски е препоръчан за вицепремиер, виновен за битката с корупцията, досегашният външен министър Никола Димитров – за вицепремиер по европейските въпроси, Венко Филипче и Радмила Шекеринска остават, надлежно, министър на опазването на здравето и на защитата и при новото държавно управление. Първи вицепремиер и министър за политическата система е представител на съдружния сътрудник ДСИ Артан Груби, а Буяр Османи ще бъде министър на външните работи. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР