Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на

...
Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на
Коментари Харесай

След ареста на Иванчева антикорупционната комисия иска законова промяна за облекчаване на строежите

Председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев съобщи, че ще се подхващат дейности за смяна в закона, с която на процедура ще се облекчат градежите. Става дума за обвързвания с ареста на районния кмет на " Младост " Десислава Иванчева документ, който съгласно подателя на сигнала против нея - Александър Ваклин, тя е забавила да издаде близо година. Това е съобщение до заинтригуваните страни - преди началото на градеж и откакто има позволение за подобен, за което прокуратурата и антикорупционната комисия на няколко пъти акцентираха, че е официална процедура, а Иванчева е поискала рушвет от 500 хиляди евро за нея.

Георгиев сподели в предаването " Неделя 150 " по БНР, че в закона има пропуски и той би трябвало да се промени. Когато този документ, чийто инструктивен период за издаване е 2-седмичен, е занимателен - да се приема за безмълвно единодушие на кмета, т.е. да се приема, че е публикуван и строжът може да стартира.

Според член 32 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество комисията " създава оферти за промени в законодателството с антикорупционна устременост ".

На въпроса по какъв начин за едно официално деяние преди началото на градеж, каквото е издаването на уведомението до заинстересованите страни, е желан рушвет от половин милион евро, Георгиев изясни, че е дребно деяние, само че със съществени последствия. Защото без него не може да се стартира градежът, а обиновено строителният бизнесмен е теглил заем и от забавянето на този документ той губи доста, тъй като му текат лихви, периоди и така нататък " То се оказва по-важно от разрешението за градеж ", разяснява още шефът на антикорупционната комисия.

По думите му " новата кметица " - Иванчева бе определена посредством частични локални избори, т.е. по-късно от останалите кметове, доста бързо се е ориентирала в ситуацията, само че това не означавало, че други кметове не се възползват от малката врата в закона. " Имаме много сигнали, тъй че занапред следва деяние ", акцентира Георгиев.

Не се съгласи с мнението, че обществото не е приело напълно положително първата акция на новосформирания антикорупционен орган. Само избрани медии и непрекъснати критици със странни причини подлагали на критика работата на проверяващите и комисията във вторник, когато бяха арестувани кметът на " Младост " Десислава Иванчева, заместникът ѝ Биляна Петрова и посоченият от прокуратурата за медиатор при вземането на подкупа - някогашен кмет на столичния квартал Петко Дюлгеров.

Вчера сходна позиция застъпи и ръководителят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов, който разгласи, че хвалещите румънския модел приказват за прекаленост при ареста на Иванчева.

Пламен Георгиев се оплака и от юристите на тримата арестувани, защото говорили, че по делото няма нито едно доказателство. " Съдът споделя - аз съм уверен, че има обосновано съмнение за авторство, по какъв начин може юристите да приказват, че няма нито едно доказателство и да споделят на черното - бяло ", възмути се той и добави, че първият рунд или борба е извоювана от обвиняването. В петък арбитър Пламен Панайотов (бивш прокурор, работил с шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев) реши да остави в ареста Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Определението му не е дефинитивно и предстои на обжалване.

Шефът на антикорупционната комисия изясни, че парите за подкупа, за който са упрекнати тримата на няколко пъти се разменяли сред проверяващите и Ваклин. Причината - Иванчева на няколко пъти отлагала ангажимента за вземането на парите и всякога органите на досъдебното произвеждане трябвало да ревизират маркировката им. Георгиев обаче увери, че в този момент парите са в материалите по делото и допуска, че им се правят химическа и дактилоскопна експертизи.

Той отклони въпроса дали Иванчева и Петрова в този момент ще осъдят България в европейския съд за отбрана на правата поради продължителния арест, при който са били без вода, с белезници и така нататък Георгиев разясни, че работата на ръководената от него комисия е свършила преди този момент, само че не пропусна да означи, че прокуратурата си е свършила съвършено работата. И въпреки на Иванчева да ѝ е било некомфортно, проблемите от това карцерът да не бъда изработен щели да са по-големи.

" Този случай е явен, дано хората наберат храброст и да подават сигнали и за други случаи. Да видят по какъв начин работим и да алармират, без тях не можем да си вършим работата ", сподели на край Георгиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР