Председателят на Комисията по туризъм към Народното събрание Илин Димитров

...
Председателят на Комисията по туризъм към Народното събрание Илин Димитров
Коментари Харесай

Комисията по туризма обсъди проблемите в бранша с Агенция по заетостта и Дирекция Митници


Председателят на Комисията по туризъм към Народното събрание Илин Димитров организира две значими срещи в обсега на новосформираната работна група за фрагментите в туризма. Той беседва с шефовете на Агенцията по заетостта и дирекция " Миграция " към Министерство на вътрешните работи, с които бе реализирано единодушие двете институции да излъчат по един собствен представител като непрекъснати членове в парламентарната работна група към Комисията за по-тясна съгласуваност и възстановяване на взаимоотношението.

На срещата с изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта Смилен Вълов и със заместник-изпълнителния шеф Милена Георгиева фокусът беше подложен върху казуса с приключването на фрагменти . Бяха разисквани опциите по какъв начин работещите българи да бъдат арестувани у нас. Друг значим акцент бе по какъв начин да бъдат подкрепени работодателите и по какъв начин да се насочат средства към тях, с цел да съумеят да обучат дипломиран личен състав преди началото на туристическия сезон и да съумеят да го задържат в България. Участниците в срещата се съгласиха, че е извънредно значимо да се задълбочи съдействието сред учебни заведения, университети и бизнес, както и основаването на единна платформа за фрагментите в туризма, в осъществяване на контрактуваното по съдружното съглашение за бранш туризъм.

В същото време, България има и значителен дял чужденци, които всяко лято работят на българското Черноморие и се сблъскват с редица компликации, свързани с престоя и приемането на разрешителни за работа.

На срещата с шефа на дирекция " Миграция " в Министерството на вътрешните работи Николай Николов и с неговия заместител комисар Маргарита Делчева Илин Димитров в детайли разиска вероятните разновидности за импорт на задгранични чиновници в областта на туризма . Те разясниха изискванията и периодите за пребиваването им - приемането на разрешителни за работа за три, за девет месеца, до година, до три години, както и влизането със " синя карта ". Фокусът беше подложен върху облекчаването на режимите и опцията за удължение на разрешителните с три и повече месеца на хората, влезнали да работят у нас единствено за три месеца.

Разрешението за престояване и работа вид " Синя карта на Европейския съюз " се издава от Министерство на вътрешните работи според член 33к от Закона за чужденците в Република България. В него се съдържа и предоставеното от изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта позитивно документално мнение за достъп до българския пазар на труда. Процедурата за издаване на " Синя карта на Европейски Съюз " е съобразена с Директива 2009/50/ЕО по отношение на висококвалифицираната претовареност на жители на трети страни, които аплайват за позволение за престояване за работа и могат да бъдат наети от локален шеф за практикуване на висококвалифицирана претовареност по трудово правно отношение по смисъла на Кодекса по труда.

В подтекста на грижата за фрагментите в туризма бяха разисквани граничните проблеми с Украйна и в конфликтните зони в средноазиатската част, които затрудняват напредването на служащи от Киргизстан и от други страни в района.

Срещите минаха в духа на съдействие и подготвеност незабавно да бъдат подхванати съответни дейности в нужната посока, преди началото на летния сезон.
 Европейска комисия утвърди българската скица в размер на 15,3 млн. евро в поддръжка на туризма
Европейска комисия утвърди българската скица в размер на 15,3 млн. евро в поддръжка на туризма

Дружеството би трябвало да е записало оборот по-висок от 256 евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР