Председателят на Комисията по енергетика в 49-ото Народно събрание Делян

...
Председателят на Комисията по енергетика в 49-ото Народно събрание Делян
Коментари Харесай

Делян Добрев: Всеки шофьор губи по 73 ст. за литър гориво, 8 месеца 2 правителства бездействат за компенсацията

Председателят на Комисията по енергетика в 49-ото Народно заседание Делян Добрев разкри, че цели 8 месеца Министерски съвет не е придвижил съгласувателно писмо до Европейската комисия, като в този интервал министър председатели на Република България са били Гълъб Донев и актуалният Николай Денков.
 
Това значи, че през тези 8 месеца държавно управление не събира свръхпечалбите на съветския петролен колос " Лукойл " и големи средства не отиват към Фонда за енергийна сигурност за компенсиране на разноските на потребителите на бензин и дизел. Добрев изясни и последните " парламентарни хватки ", с които той и сътрудниците му се пробват да притиснат държавно управление. 
 
 Лукойл Лукойл Източник: Zonanews
" На 24 януари приехме закон за компенсиране на скъпата цена на горивата - на бензина и на дизела. Сега към този момент имаме данни от януари до в този момент какъв брой коства евтиния съветски нефт, какъв брой коства другия. Законът споделя, че 70 % от тази облага би трябвало да отива в един държавен фонд за енергийна сигурност и оттова да се връща на водачите. Ако се спазваше законът, всеки един от вас, който кара автомобил, щеше да получава от януари досега приблизително по 73 стотинки на литър. Защо не ги получава - питаме, никой не споделя. Законът бил подобен, законът бил онакъв - законът, който и те са приели ", изясни националният представител от ГЕРБ-СДС на предизборно събитие в сряда вечерта в Хасково.
 
" В закона пишело, че би трябвало да бъде в съгласие с Европейската комисия и те 8 месеца не са изпратили писмото. Законът е признат на 24 януари и знаете ли по кое време са пратили писмото? След като в закона написа, че би трябвало да бъде изпратено в едномесечен период до Европейска комисия. Те са пратили писмото на 26 септември, преди няколко дни, откакто ние ги питахме документално пратихте ли писмото ", разкри парламентарните хватки Добрев.
 
Става въпрос за писмен отговор от Министерството на стопанска система на въпрос от парламентарния надзор от народния представител от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова по отношение на осъществяването на Заключителните разпореждания на Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз от  25 септември 2023г, като въпросът явно е заложен в предходните дни. 
 
 Десислава Трифонова Десислава Трифонова Източник: Zonanews
В формалния уебсайт на Парламента е оповестено и настояването на Министерството на стопанската система до непрекъснатия представител, дипломат в Постоянното посланичество на България към Европейска комисия Румен Александров, както и писмото до Генералния секретар на Европейска комисия Илзе Юхансон, както  и до генералния шеф на Правната работа на Европейската комисия Даниел Креспо, изпратено на 26 септември 2023 г. 
 
" И в този момент, с цел да не се оправдават, направихме изменение в този закон за компенсиране на горивата и казахме " няма да питате Европейската комисия, тъй като вие явно не желаете. Само и единствено да започнете незабавно да изпълнявате закона ". То, живот и здраве, на следващия ден (днес, в четвъртък, бел.ред.) ще приемем на второ четене закона, до една седмица ще бъде оповестен в Държавен вестник и още на идващия ден те би трябвало да стартират да прибират свръхпечалбите на Лукойл и да стартират да ги връщат на хората. Не го ли създадат, това значи, че не съблюдават закона. Ако те не го съблюдават, с изключение на да ви кажем на вас и да се опитваме с всякакви парламентарни хватки да го създадем, друго няма какво да създадем ", приключи Делян Добрев.
 
Източник: Фокус
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР