Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев най-после призна това,

...
Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев най-после призна това,
Коментари Харесай

Най-после Добрев призна: „Инерком” няма да може да осигури финансиране на сделката с ЧЕЗ

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев най-сетне призна това, което всички виждахме и за което се говореше - че Гинка Върбакова няма да откри финансиране, с цел да купи ЧЕЗ, тъй като никоя уважаваща себе си банка няма да вложи парите си в нея и компанията ѝ Инерком.
"Моето чувство е, че тази договорка доста мъчно ще бъде финализирана с обезпечено финансиране. По-скоро ще изтекат деветте месеца и купувачът няма да може да обезпечи финансиране ", призна в „ Денят започва” на Българска национална телевизия Добрев.
На въпрос какво ще се случи, в случай че „ Инерком” не обезпечи финансиране, Добрев сподели: „ Процедурата се води от ЧЕЗ. ЧЕЗ може да реши да започва договаряния с втория покупател, може да реши и да стартира нова процедура с нови условия, сподели още Делян Добрев. Новото е, че отпреди няколко седмици имаме законов текст, с който разпореждаме нови отговорности на регулатора. КЕВР към този момент ще преценя този вид покупко-продажби.”
По една съществена точка на проектодоклада на краткотрайната комисия за договорката за ЧЕЗ имаме запаси – това е последната точка, която задължава Българска народна банка да даде кореспонденцията с "Инерком ". Има закони, които не разрешават информацията да се даде в този тип. Комисията изцяло оправда първичните ми упования – че тя няма с нищо да способства за приемане на повече информация за договорката. Комисията остана някак напразна. За това има справедливи аргументи. Всички дадоха информация, само че просто информацията я знаехме отпреди това, съобщи Добрев. Банките не са поемали ангажимент да финансират договорката. Срокът е девет месеца, откогато са подписали контракта с ЧЕЗ. Има още шест месеца, в които купувачът би трябвало да обезпечи финансирането,” изясни Добрев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР