Председателят на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат

...
Председателят на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат
Коментари Харесай

Какво става в Судан, боевете не стихват

Председателят на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат ще замине неотложно за Судан, с цел да подкани страните към преустановяване на огъня, разгласи панафриканската организация на втория ден от яростните конфликти в страната, заяви Франс прес.

Изразявайки своята " дълбока угриженост " за обстановката, Апелативен съд също по този начин прикани двете страни в спора да " защитят мирното население " в изказване, оповестено след изключително съвещание на Съвета за мир и сигурност на организацията през днешния ден следобяд. Органът, отговарящ за въпросите на споровете и сигурността в Апелативен съд, " насочва искане към ръководителя на Комисията на Апелативен съд да продължи контактите със страните в спора за улеснение на разговора и мирното разрешаване на спора в Судан, и приветства уговорката му да посети неотложно страната.



Не бяха предоставени спомагателни детайлности за тази мирна задача.

Апелативен съд също по този начин прикани воюващите страни " бързо да одобряват спокойно решение и приобщаващ разговор за разрешаване на разликите си " и " изрично да отхвърлят всякаква външна интервенция, която би могла да усложни обстановката в Судан ".

Суданската войска и мощна паравоенна формация се борят за надзор над обхванатата от безпорядък страна към този момент втори ден, като наподобява не желаят да прекратят военните дейности макар възходящия дипломатически напън за преустановяване на огъня, отбелязва Асошиейтед прес. Тежки сражения с присъединяване на бронирани машини, камиони с инсталирани картечници и военни самолети се развихриха през днешния ден в столицата Хартум, прилежащия град Омдурман и в огнища на напрежение в цялата страна. Смята се, че съперничещите си сили разполагат с десетки хиляди бойци единствено в столицата.



Най-малко петима цивилни бяха убити и 78 ранени през днешния ден, с което броят на починалите за два дни доближи 61 души и над 670 ранени, оповестиха от синдиката на лекарите в Судан. Групата съобщи, че съгласно нея има десетки спомагателни жертви измежду съперничещите си сили.

Сблъсъците са част от битката за власт сред военачалник Абдел-Фатах Бурхан, командващ въоръжените сили, и военачалник Мохамед Хамдан Дагало, началник на групата на силите за бърза поддръжка. Двамата генерали са някогашни съдружници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР