Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви в

...
Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви в
Коментари Харесай

Джанет Йелън обяви, че ще напусне борда на директорите на Фед след края на нейния управленски мандат



Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи в понеделник, че ще подаде оставка като член на управителния съвет на Фед, откакто нейният правоприемник на шефското място постави клетва, оповестява " Уолстрийт Джърнъл ".

Трябва да се има поради, че четиригодишният мандат на госпожа Йелън като шеф на централната банка завършва на 3-ти февруари 2018-а година, само че нейният мандат в борда на шефовете на Фед остава в действие до 2024-а година. И в предишното обаче е всекидневно съответните ръководители на Фед да изоставен управителния съвет на банката, откакто завърши техния председателски мандат.

Преди време президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп номинира Джером Пауъл , който понастоящем е част от управителния съвет на Фед, за правоприемник на Джанет Йелън.

Г-жа Йелън, на 71 години, преди време беше заместител - ръководител на Фед и президент на Фед на Сан Франциско преди тогавашният американски президентът Барак Обама да я номинира за правоприемник на Бен Бернанке на шефското място в централната банка. Тя се причисли към Фед през далечната 1977-а година като икономист, учещ интернационалните финанси, преди да напусне академичната си кариера в Калифорнийския университет в Бъркли.

В писмо за своята оставка, адресирано до Тръмп, Джанет Йелън уточни, че е имала привилегията да служи в централната банка цели " три динамични и съдбовни десетилетия ".

По време на нейното ръководство на Фед, тя оказа помощ на американската стопанска система да се възвърне след тежката криза през 2008-а година. След като пое този най-висш пост, Йелън способства за понижаване на равнището на безработицата от 6,7% през февруари 2014-а година до настоящото многогодишно дъно от 4,1 на 100. В същото време Съединени американски щати се намира в непрестанен стопански напредък, който съставлява третата най-продължителна  агресия в американската история.

През декември 2015-а година госпожа Йелън управлява първото повишение на главните лихвените проценти на Фед от съвсем десетилетие насам, откакто федералната фондова рента беше на съвсем нулево равнище в продължение на седем години. От тогава насам американските централни банкери покачиха още на три пъти лихвените ставки и има възможност да ги вдигнат още един път на последното за годината съвещание на 12-ти и 13-ти декември.

Досегашният началник на Фед също по този начин сложи началото на дълготраен развой на понижаване на големия по мярка финансов портфейл на централната банка от държавни облигации и ипотечно-гарантирани бумаги, закупени по време и след последната криза за стимулиране на американската стопанска система.

Удовлетворена съм от обстоятелството, че в този момент финансовата система е доста по-силна отпреди десетилетие, способна е да издържи на бъдеща неустойчивост и да продължи да поддържа икономическия блян на американските фамилии и бизнес, уточни Джанет Йелън в писмото си до Тръмп. Също по този начин съм задоволена от значителното усъвършенстване на стопанската система след рецесията, добави тя.

Г-жа Йелън означи, че стопанската система на Съединени американски щати е основала 17 милиона работни места през последните осем години и съобщи, че двойните цели на Фед за пазар на труда, работещ с цялостна мощ при ниска и постоянна инфлация от към 2 на 100, са покрай тяхното реализиране. Тя добави, че ще направи всичко допустимо, с цел да облекчи прехода към новото ръководство на Фед отпред с Джером Пауъл.

" Уолстрийт Джърнъл " отбелязва, че би било извънредно, само че не невиждано, в случай че госпожа Йелън остане част от борда на шефовете на Фед, откакто при започване на идната година се отдръпна от шефското място. Така да вземем за пример Маринър Екълс, който беше ръководител на Фед от 1934-а до 1948-а година, остана в управителния съвет на централната банка още три години, откакто президентът Хари Труман го размени на председателското място.

След формалната оставка на Джанет Йелън, президентът Доналд Тръмп към този момент ще има опция да номинира четирима спомагателни членове на управителния съвет на ФЕД, състоящ се от седем души, в това число и един заместител - ръководител. Първият му претендент, Рандъл Куарлес, към този момент полижи клетва през предишния месец като заместник-председател на Фед, отговарящ за надзора.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР