Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта предпазливостта си по

...
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта предпазливостта си по
Коментари Харесай

Финансовите пазари усещат победата след изявлението на Фед

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл акцентира предпазливостта си във връзка с оповестяването на триумф в оправянето с инфлацията, само че финансовите пазари на процедура алармираха за доверието си в неговата позиция.

Макар че някои икономисти не престават да са загрижени за инфлацията, те споделят опасения по отношение на евентуалните бъдещи последствия, в случай че само пазарните сили диктуват посоката.

Кришна Гуха, заместник-председател на Evercore ISI, означи, че макар премерения и внимателен звук на Пауъл във връзка с вероятностите, прогнозата на централната банка за три намаления на лихвените проценти за идната година има превес.

Според Стивън Стенли, основен икономист за Съединени американски щати в Santander, пазарът е интерпретирал тази прогноза като удостоверение на миролюбивия метод на Фед, което е довело до забележителен пазарен напредък, а точно до изтласкване на индустриалния показател Dow Jones до рекордни стойности, до момента в който доларът и доходността на облигациите са отбелязали спад.

Старши икономистът Хосе Торес от Interactive Brokers предизвести, че преобладаващите позитивни настройки измежду пазарните участници, подтикнати от изявленията на Пауъл, могат да доведат до разхлабване на финансовите условия по време на акцията на централната банка за стягане, което евентуално може да докара до наново разпалване на инфлацията.

Изразявайки песимизъм, Стенли намира за мъчно да се причисли към оптимистичния стопански сюжет на Фед, поставяйки под подозрение опцията за реализиране на 2% инфлация при плануван 1.4% годишен ритъм на напредък и минимално повишаване на безработицата.

Настоящите корекции на пазара отразяват облекчаването на политиката на Фед. Икономистите допускат, че след конференцията на Пауъл финансовите условия са се облекчили, което е еднакво на въздействието на две понижения на лихвените проценти с по 25 базисни пункта, което опонира на предходната позиция на Фед да поддържа по-високи лихвени проценти за нескончаем интервал и да разреши на инфлацията да се стабилизира, преди да разгласи победа.

Въпреки че някои анализатори спекулират, че обратът на Фед може да не е толкоз изразен, колкото се възприема от пазара, те признават смяната към по-миролюбива позиция във връзка с инфлацията.

Даян Суонк, основен икономист в KPMG, акцентира забележителната смяна в тактиката на Фед за попречване на рецесията. Тя сложи под въпрос нуждата от криза поради постигнатия прогрес в оправянето с инфлацията, сигнализирайки за самодейния метод на Фед за предотвратяване от стопански спадове.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР