Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова вчера на среща

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова вчера на среща
Коментари Харесай

ЕС търси начин да се закрепи в Централна Азия на фона на отслабването на Москва

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани през вчерашния ден на среща на върха в Казахстан за доближаване с Централна Азия - район, в който въздействието на Русия се оспорва, изключително след нахлуването ѝ в Украйна, пишат в разбор от Българска телеграфна агенция.

Тази първа среща на върха ЕС-Централна Азия събра в казахстанската столица Астана

ръководителите на някогашните руски републики Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, както и делегация от Туркменистан.

В тези страни, богати на въглеводороди

- част от обичайна съветска зона на въздействие, нашествието в Украйна буди паника и най-много в най-богатата от тях -  Казахстан, който изрази безпокойствие от териториалните упоритости на Москва.

Съответно редица народи от Централна Азия и Европейски Съюз обявиха в общо официално съобщение, че се стремят " да продължат построяването на крепко, разнообразно партньорство " в редица сфери на стопанската система, сигурността и филантропичните действия - макар скромните достижения на тези страни, що се отнася до правовата страна и спазването на демократичните правила.

Посещението на Мишел се вписва в едно есенно дипломатическо раздвижване в Казахстан ,

когато за две седмици мнозина задгранични ръководители посетиха страната, в която живее доста съветско малцинство и която споделя с Русия граница от 7500 километра.

Защото освен европейците имат предпочитание да закрепят въздействието си в този район ,

богат на естествени запаси. В средата на октомври на районни срещи там разговаряха президентите на Русия, Китай и Турция.

" Мощен знак "

" Европейският съюз и Централна Азия се сближават и връзката им става все по-тясна ", съобщи Шарл Мишел в Астана след среща с президента Касъм- Жомарт Токаев.

Според ръководителя на Европейския съвет " тази среща е мощен знак на нашето засилено съдействие и мощен сигнал за уговорката на Европейски Съюз " в този район.

Русия има значително превъзходство над другите районни сили; тя управлява разнообразни дипломатически, стопански и военни обединявания.

От своя страна Китай отрежда на Централна Азия главно място в своите нови " пътища на коприната " - великански стопански план, стартиран от Си Цзинпин през 2013 година в Астана. Турция също напредва в тази игра, залагайки на етнолингвистичната и религиозна непосредственост с района.

Централна Азия обаче остава зона на неустойчивост ,

както сочат тазгодишните смъртоносни сражения сред Таджикистан и Киргизстан, също и потушените с кръв протести в Казахстан и Узбекистан.

При всяко състояние от началото на нашествието на Русия в Украйна през февруари и въвеждането на стопански и политически наказания против Русия " страните от Централна Азия се пробват да стигнат до геополитическо равновесие ", изяснява за Агенция Франс Прес казахстанският политолог Досим Сатпаев.

Защото Владимир Путин не можа да си обезпечи поддръжката на петте централноазиатски републики .

Казахстан да вземем за пример насочи рецензии и в същото време стартира да приема руснаци, бягащи от мобилизацията.

" Така че Европейският съюз разполага с чудесна опция да ускори позициите си в Централна Азия ", счита Сатпаев - по-специално в Казахстан, който единствен в района подписа съглашение за засилено партньорство и съдействие с Европейски Съюз, и в прилежащ Узбекистан, страната с най-голямо население в зоната и богата на газ, която Шарл Мишел се чака да посети през днешния ден.

Въглеводороди

Токаев и Мишел обявиха, че са обсъждали по-специално способи " да избегнат нежелания негативен резултат върху стопанската система на Казахстан от глобите, наложени от Европейски Съюз " на Русия. Засегнали са и тематиката за " връщане в Казахстан на европейските предприятия, чиято продукция не е обект на глобите ".

Богатият на въглеводороди Казахстан се стреми също и да открие нови направления за експорт на своя нефт, три четвърти от който минават директно през Русия, и при започване на юли президентът Токаев се ангажира да ускори икономическото съдействие с Европейски Съюз.

" Европейски Съюз е най-големият стопански сътрудник на Казахстан "

и " най-големият задграничен вложител " в тази страна, подсети Мишел, като добави, че остава още " доста необработен капацитет ".

От началото на войната в Украйна Москва към този момент на два пъти прекъсна износа на казахстански нефт, като се базира на механически аргументи и съображения за сигурност. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР