Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел хвърля оставка и ще

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел хвърля оставка и ще
Коментари Харесай

Белгийски експерт: Шарл Мишел постави личните си интереси пред тези на Европа

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел хвърля оставка и ще се кандидатира за европейските избори следващата година. Новината шокира и политически анализатори, и наблюдаващи на Европейски Съюз, и даже тези, които от седмици приказват по какъв начин той ще изкара мандата си до ноември идната година. Часове след оповестяването на оставката заваляха и първите рецензии, че моментът е извънредно несъответствуващ и може да докара до безпорядък във висшите етажи на Брюксел. Един от несъгласните с решението е професорът по европейски политики в Льовен (Белгия) Стивън ван Хеке, който през седмицата в изявление планувал, че няма да бъде претендент.


„ Предсрочно прекратеният му мандат приключва с черна точка. Като цяло може да се каже, че нямаше сполучливо ръководство. Докато бе отпред на Европейския съвет се случиха редица провалени срещи, за които беше подложен на критика, че не си е приключил работата. Не успа да накара страните-членки да гледат в една и съща в посока. Списъкът може да се добави и още и още. Най-големият проблем беше, че от началото на мандата, че имаше напрежение сред него и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен “, споделя професорът в изявление за белгийското радио 1.

Според учения мотивът за напрежението е желанието и на двамата за гонене на апетитни политически постове в бъдеще. „ Защото от предшествениците на Мишел - Херман Ван Ромпой и Доналд Туск, в този момент отпред на Европейски Съюз стоят двама политици, които към момента не са прекомерно остарели и мислят за политическото си бъдеще…. по този метод се трансфораха в политически съперници. Това е срамотия. Политиците на това равнище би трябвало да покажат прочут професионализъм и да оставят настрани персоналната неприязън. Те не би трябвало да вървят на отмора дружно, само че да обядват или вечерят дружно един път, с цел да прегледат и обсъдят наболелите проблеми и нерешени въпроси.

Стивън ван Хеке чака, че наследникът на Мишел ще бъде бързо назначен, тъй като нямало време за изявленията и диспути. Той, по думите му, ще изкара оставащия мандат до ноември. А от януари идната година същият човек може да продължи новият мандат на чисто.

Като цяло съгласно професора, в професионалната кариера на Мишел ще остане черно леке с тази предварителна оставка и сигналът, който давал е, че персоналните му ползи имат преимущество пред тези на европейските институции.

" Трябваше да намерения, че когато стартира преди 5 години, мандатът му ще бъде до края на ноември. Но това явно е по-маловажно ", приключва коментара си Стивън ван Хеке. /БГНЕС

…………………..

За БГНЕС от Белгия - Апостол Апостолов, публицист.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР