Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард затвърди позицията си

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард затвърди позицията си
Коментари Харесай

Дали ЕЦБ ще вдигне лихвите през 2022 г.?

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард затвърди позицията си против пазарните упования за покачване на лихвите през 2022 година, съобщи Блъмбърг.

„ В нашите насоки за лихвените проценти в бъдеще ясно формулирахме трите условия, които би трябвало да бъдат изпълнени, преди да лихвите да стартират да се покачват “, съобщи Лагард в сряда по време на събитие в Лисабон. „ Въпреки сегашния растеж на инфлацията, вероятностите в средносрочен проект остават умерени. Малко евентуално е тези условия да бъдат покрити следващата година “, сподели тя.

Коментарите на Лагард идват, откакто по време на  редовното съвещание на ЕЦБ през предходната седмица тя не съумя да парира пазарните упования за повдигане на лихвите, макар че това не дава отговор на насоките на централната банка. Тя обаче се сдържа да каже, че пазарите просто бъркат, съгласявайки се с оценката на Управителния съвет, че това можеше до докара до ненужна ответна реакция.

Паричните пазари залагат на покачване на лихвите на ЕЦБ до декември 2022 година

Движенията на пазара напоследък са стимулирани от възходящата инфлация по света и несигурността към цените. Инфлацията в еврозоната доближи 13-годишен връх от 4,1% през октомври, надминавайки прогнозите на икономистите.

Миналата седмица от ЕЦБ обявиха, че въпреки сегашния интервал на ускорена инфлация да продължи по-дълго от в началото плануваното, ценовият напън ще отслабне, откакто световните вериги на доставки се възстановят и другите характерни фактори отшумят.

ЕЦБ се приготвя за основни решения по време на срещата си през декември, когато ще бъдат показани новите стопански прогнози. Много анализатори считат, че централната банка ще усили размера на общоприетата си стратегия за покупка на облигации, откакто „ Пандемичната стратегия за изключителни покупки “ (PEPP) за 1,85 тлрн. евро изтече през март.

„ Що се отнася до калибрирането на покупките на облигации в свят след пандемията, ние ще обявим нашите планове през декември “, сподели Лагард. „ Дори и след упования завършек на изключителната обстановка, провокирана от пандемията, към момента ще бъде значимо паричната политика, в това число подобаващото калибриране на покупките на активи, да поддържа възобновяване и устойчивото възвръщане на инфлацията до нашата цел от 2%. ”, добави тя.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР