Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Европа трябва да е готова за най-лошия сценарий - пълно спиране на руския газ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в понеделник, че " Европа би трябвало да бъде готова за най-лошия сюжет ", визирайки опцията за цялостното прекъсване на доставките на съветски газ.

Пред организация ДПА Фон дер Лайен уточни, че единният блок би трябвало да е подготвен за този миг, който може да настъпи рано или късно, като в същото време добави, че за намаляване на следствията от този сюжет Европа би трябвало да спести 15% от потреблението си на газ до март идната година.

Този % съставлява общо 45 милиарда кубически метра газ, означи шефът на Европейска комисия и добави, че задачата е най-късно до 2027 година " да сме самостоятелни от вноса на съветски газ ".

Тя също по този начин прикани европейските страни, които не са подвластни от съветския газ, да покажат взаимност с тези, които са принудени да поставят старания за запълване на газовите складове.

Изявлението на Фон дер Лайен пред ДПА е реалност преди плануваната за на следващия ден изключителна среща на енергийните министри на Европейския съюз. Нейните мненията идват на фона на рецензиите, изразени от редица страни членки, в това число Испания, Португалия и Гърция, по отношение на оферти от Комисията проект за понижаване потреблението на газ с минимум 15 на 100 сред 1 август тази година и 31 март година. Фон дер Лайен обаче изрази убеденост, че предложенията ще получат утвърждение.

Европейска комисия предлага страните от Европейски Съюз да понижат потреблението на газ с 15% до март следващата година
В изявление през уикенда Фон дер Лайен, че съветският президент Владимир Путин няма да успее с изнудването на енергийните компании и акцентира, че никой в Европа няма да мръзне тази зима.

Седмица по-рано еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон сподели, че икономиите на газ в блока до момента са били за едвам 5%.

Източник: БНР

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР