Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Италия ще има право на достъп до средства на Европейския съюз, с цел да финансира част от възобновяване на регионите, наранени от последните наводнения.

„ Сърцераздирателно е да се видят наводненията, земята, покрита с вода, както и калта и дълбоките белези от разломите, свлачищата. Беше доста потребно да се види отвисоко обсегът на вредите, разрушенията, както и доста другите проблеми ", сподели Фон дер Лайен пред кореспонденти, откакто обиколи региона с хеликоптер дружно с представители на италианските управляващи.

По-рано този месец елементи от Северна Италия бяха наранени от най-тежките наводнения от един век насам, които лишиха живота на минимум 15 души и доведоха до разселването на десетки хиляди.

Фон дер Лайен добави, че фонд „ Солидарност “ на блока може да бъде първият от ресурсите, които ще бъдат задействани, само че не посочи какъв брой пари ще бъдат разполагаем на Италия в бъдеще.

„ Спешно би трябвало да се задейства фонд „ Солидарност “. Той има ясно предписание. Има доста дребна предварителна вноска, която ще бъде направена. Това е стандартизирано за всяко злополучие. Но би трябвало да има оценка на вредите, с цел да получим по-ясна визия какъв може да бъде нашият европейски принос ", сподели тя.

Председателят на Европейска комисия съобщи, че Италия би могла да се позове и на потреблението на ресурсите на Европейски Съюз за селското стопанство, защото толкоз доста аграрни стопани са понесли съществени вреди на реколтата си.

Кохезионните фондове и паричните средства от Фонда за възобновяване също ще могат да се влагат за попречване на сходни естествени бедствия.

Фон дер Лайен означи също по този начин, че девет страни от Европейски Съюз към този момент са дали на Италия поддръжка за първичната изключителна обстановка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР