Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес в
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен потвърди македонския език и идентичност в Скопие

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през днешния ден в половинчасово послание пред македонския парламент, на което участваха всички държавни, правосъдни и религиозни водачи на Република Северна Македония (РСМ), съобщи, че македонският език в договарянията за присъединение към Европейски Съюз ще си остане " македонски ", македонската еднаквост няма да бъде сменена и историческите въпроси няма да бъдат изискване в договарянията , което бе посрещшнато с аплодисменти и ставане на крайници от депутатите от ръководещата коалиция, а сътрудниците им опозицията от ВМРО-ДПМНЕ останаха седнали с транспаранти и викаха: " Предатели! ", написа македонското електронно издание " Саакам да кажам ".

" Слушах Ви деликатно. Няма подозрение, че македонският език е вашият език и ние изцяло го почитаме. Ето за какво ревизираното френско предложение гласи: " Вашият език, без добавки! ". Вашата национална еднаквост се зачита . Можете да разчитате на мен, процесът на договаряния за присъединение ще съблюдава прецизно европейските правила и стандарти. Но добросъседските връзки са ДНК-то на европейската интеграция. Въпросите за историята обаче не са изискване в договарянията ", сподели Фон дер Лайен.

" Европа не е цялостна без Република Северна Македония ", сподели Фон дер Лайен.

Тя добави, че след подписването на Преспанското съглашение даже тя е била разочарована, че Северна Македония не е почнала договаряния за присъединение с Европейски Съюз.

" След Преспанското съглашение Вие ​​станахте член на НАТО. Вие сте същинска добавена стойност за Алианса и ще бъдете такава за Европейски Съюз, когато станете член ", продължи тя.

Фон дер Лайен означи, че макар разочарованията Северна Македония в никакъв случай не се е отказала от пътя към Европейски Съюз, само че и Европа не се е отказала от нея.

" Заедно ще сбъднем тази фантазия. Можете да извършите това още на идната сесия, като приемете ревизираното френско предложение, което пази Вашите ползи и регистрира ползите на другите страни. Но решението е Ваше и единствено Ваше. В последна сметка става въпрос за пътя, който сте избрали. Ако решите да приемете френското предложение, в идващите дни ще се организира междуправителствена конференция и незабавно ще стартираме скрининг. Ще се радваме да приветстваме вашия договарящ екип в Брюксел ", сподели ръководителят на Европейската комисия.

След обръщението й ръководителят на Народното събрание на РСМ Талат Джафери даде отмора, с цел да приготви залата за идната пленарна сесия, на която депутатите ще прегледат френското предложение за унищожаване на българското несъгласие и началото на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

Припомняме, че преди два дни Централният съвет на ръководещия Социалдемократически съюз в Северна Македония за започване на договаряния на страната за участие в Европейския съюз, заяви тогава БГНЕС.
 Фон дер Лайен от Скопие: Северна Македония би трябвало да направи решителна крачка напред
Фон дер Лайен от Скопие: Северна Македония би трябвало да направи решителна крачка напред

Тя се срещна с управлението на страната и приказва пред депутатите

Междувремнно в Скопие към този момент 10 дни опозицията против така наречен френско предложение, като съгласно протестиращите то заплашва национаната еднаквост на Северна Македония и ще докара до " българизация " на страната.

Протестите се организират всеки ден от 19 часа, като се изключи петък , когато недоволството беше изразено посредством блокади в Скопие и на основните пътища Щип - Велес, Струмица - Радовиш и Плетвар - Прилеп.

За през днешния ден митинг бе плануван пред постройката на Народното събрание от 12 часа локално време (13 часа българско време). Там протестиращите са разпънали палатков лагер, а полицията е отделила изцяло региона.

С обръщение към Европейския съюз, че няма суверенно право да постанова ултиматуми за приемане на нещо, което ще значи смяна на самоличността стартира митингът пред Народното събрание, където следва депутатите да прегледат френското предложение.

" Никога Северна, единствено Македония ", скандира площадът и се чуват освирквания и вувузели и се развяват флагове със Звездата на Виргина (старото македонско знаме). От всички страни прииждат протестиращи и техният брой пред Народното събрание непрестанно се усилва, осведоми скопското електронно издание A1On.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР