Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще

...
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще посети България на 1 октомври (събота). Причината за визитата ѝ е откриването на газовата връзка с Гърция. Новината заяви представител на Европейска комисия.

Според неговото известие, Фон дер Лайен ще посети страната по покана на президента Румен Радев.

Чрез газовата връзка се планува България да получава към 3 милиарда куб. м газ на година - съвсем колкото е годишното ползване на природен газ в страната. Общата стойност на оборудването е над 240 млн. евро, като от тях Европейска комисия даде безплатно на страната 45 млн. евро за предпроектни изследвания и още 35 млн. евро по оперативна стратегия.

С плана се превижда и допълителен потенциал, с цел да може на по-късен стадий през тръбата да минават до 5.5 милиарда куб. метра.

Интерконекторът е основен за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. С стартирането му употреба ще могат да се доставят цялостните количества газ от Азербайджан, както и ще се получава полутечен газ от Гърция.

Той не беше издигнат в продължение на 10 години, а при кабинета на Кирил Петков градежът му беше интензивен, като имаше явен политически ангажимент както от българска, по този начин и от гръцка страна. По контракт градежът на интерконектора трябваше да е подготвен до края на 2020 година След това се оказа, че има повече довършителна работа от предстоящото и стартирането му в употреба беше отлагано на няколко пъти.

Това е в България на ръководителя на Европейска комисия за тази година. През април Фон дер Лайен пристигна на аудиенция в София във връзка подписването на Плана за резистентност и развиване.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР