Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова успя да

...
Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова успя да
Коментари Харесай

За една вечер Ст. Костадинова стана Рицар на годината и откри София - световна столица на спорта

Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова съумя да влезе централната роля в две " грандиозни " събития в събота вечерта - едното беше приемането на наградата " Рицар на годината " от Ордена на Рицарите тамплиери на Храма на Йерусалим - Велик приорат България с основен шеф Румен Ралчев.

По традиция събитията на Орденът на тамплиерите са доста тържествени. Костадинова не е първата жена удостоена с тази чест. Преди нея носители на премията са Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Маргарита Попова. Едно от известните лица, член на Ордена е астроложката на bTV Алена.

Орденът връчва оценката си всяка година преди Коледа на “граждански лица, които са дали (бел. р. своя принос) на обществото ”. Миналата година негов притежател бе шефът на Военно-медицинска академия.

" Този приз е едно огромно благодаря за моите спортни триумфи. Винаги съм казвала, че това, което съм постигнала в спорта, не съм го постигнала сама. Един съумял човек не може единствено да успее. Около себе си има екип от хора, които му оказват помощ, тъй че всички мои триумфи ги дължа освен на себе си, а и на моето спортно учебно заведение в Пловдив, на моите треньори, на моите учители, възпитатели, сътрудници и най-много на моето семейство, " сподели Стефка Костадинова, която камерите на уловиха на няколко пъти, че е в компанията на Слави Бинев - ръководител на Българска Федерация по Таекуондо, някогашен евродепутат от " Атака " и притежател на БИАД.

По време на награждаването ѝ стана ясно, че тя взима наградата за изцяло творчество за кариерата си като състезател и " безспорен владетел в скока на височина на всички времена ". Беше изтъкнато и че общата височина от всички нейни публични скокове е над 3 км.. Вниманието бе обърнато и на 5-те ѝ мандата отпред на БОК.

Само няколко часа по-рано Стефка Костадинова участва и на не по-малко любопитно мероприятие - връчването на знамето на церемонията за избирането на София за " Световна столица на спорта " през 2024.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова - колежка на Костадинова по тамплиерски медал, тържествено одобри флага от Джан Франческо Лопатели - създател на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта. Събитието беше съчетано с гала-спектакъл във връзка 80-годишнината на Националната спортна академия " Васил Левски ". Сред гостите бяха президентът Румен Радев и еврокомисарят Мария Габриел.

Въпреки гръмкото си наименование Световна столица на спорта, купата по-скоро е частен план. Става дума за забавен конкурс на записана в co-working space в Брюксел, който предлага в това число и виртуални офиси.

Кандидатстването се прави посредством писмо от кмета, заплаща се такса, след което " комитет по оценяване " посещава града, с цел да реши дали има нужните достолепия.

 Световна столица на спорта София

Самото Неправителствени организации предлага както този вид призове, по този начин и услуги по лобизъм в европейските институции, излиза наяве от страницата му в интернет.

В предходните години по силата на същото партньорство София беше Европейска столица на спорта, а тази година Панагюрище е Европейска столица на спорта за 2022, а Чепеларе - Европейски град на спорта за 2022.

София понася доста рецензии за положението на спортната си инфраструктура, като неотадна най-голямата организация за спортна снимка у нас LAP.bg направи на плачевното положение на някои от огромните спортни уреди в града, измежду които плувните басейни " Червено знаме " и " Мария Луиза ", тенис кортовете и колодрума в от дълго време затворения комплекс в Борисовата градина, и други

" София е измежду най-активните и новаторски европейски столици на спорта - модел за развиването и надграждането на устойчивите практики. Благодарни сме за това, че градът увлече десетки селища из България, с цел да стане страната ви една от най-заслужилите в одобряването на самодейността, " сподели Лопатели по време на събитието.

Това лято стана ясно, че националният стадион “Васил Левски ” към този момент не покрива условията на UEFA за 4-а категория, която разрешава да е хазаин на мачовете на националните тимове и груповите етапи на трите шампионата на евроцентралата.

От години се знае и че българската лека атлетика няма писта, на която да тренира - такава има на стадион " Василев Левски " - открита, която от време на време е повреждана от пиратките на футболните почитатели. Атлетите в София нямат освен зала, а и стадион, на който да могат да водят пълноценна подготовка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР