Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов обяви, че Националната

...
Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов обяви, че Националната
Коментари Харесай

Димитър Маринов: НЗОК е предложила промени за рецептите за лекарствата, които може да са вредни за пациентите!

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов разгласи, че Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ е предложила промени в рецептите за медикаментите, които съгласно него могат да навредят на пациентите . Измененията плануват да отпадне опцията хората да получат единствено част от предписаните по Здравна каса лекарства . Те към този момент ще би трябвало да закупуват всички, а аптеките ще бъдат задължени да отпускат цялата терапия или да не отпускат нито едно лекарство.

Тази смяна може да стане факт от 1 април . Тя ще залегне в новите условия и ред за работа на аптеките, които имат контракти със Здравната каса. Предложението е пристигнало от изпълняващия длъжността шеф доктор Йорданка Пенкова , изясни пред „ БНР “ Димитър Маринов.

Преговори ще се водят сред Съсловната организация и НЗОК до този петък.

Маринов акцентира, че когато на един пациент са му били изписани три медикамента на една и съща рецепта, той няма да може да получи да вземем за пример два от тях , тъй като третото сега не е налично в аптеката. А това се случва доста постоянно, тъй като има дефицит на някои медикаменти.

Така аптеката въобще няма да може да даде на пациента медикамент , тъй като няма да може да извърши рецептата в цялостния й размер. Маринов смята, че с това предложение се вкарва обвързване на пациента, а той в действителност има права .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР