Председателят на АБВ Румен Петков изрази увереност, че в рамките

...
Председателят на АБВ Румен Петков изрази увереност, че в рамките
Коментари Харесай

Румен Петков изрази увереност, че с „Газпром експорт“ България ще съумее да договори неизползваните количества газ да бъдат прехвърлени за следващата година

Председателят на АБВ Румен Петков изрази убеденост, че в границите на съществуващия контракт с „ Газпром износ “ България ще съумее да контракти неизползваните количества газ да бъдат трансферирани за идната година.

В ефира на предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS той обаче акцентира, че във водените сега диалози на българската страна с съветското сдружение би трябвало доста изрично да настояваме за уговорката да не се търси арбитраж.

„ Защото опасността да платим газа, който не сме употребили, в случай че се отиде в арбитраж, е доста огромна. Убеден съм, че при дейни институционални дейности ние можем да намерим положителното за България решение ”.

Петков е безапелационен, че в случай че служебното държавно управление беше тръгнало доста по-решително в диалога си с „ Газпром износ “, към този момент можеше да имаме резултат.

„ В България идва украинският министър на външните работи и споделя „ Незабавно спрете да взимате съветски газ! ”. А самата Украйна всекидневно транзитира съветски газ. Това е политическа безочливост ”.

Румен Петков акцентира още веднъж позицията на АБВ за нуждата от диверсификация на газовите доставки при две наложителни условия – гаранции за приемането на газа и най-ниска цена.

Председателят на АБВ още веднъж изясни, че всъщност парите за компенсиране на електрическа енергия се вземат от държавните централи и най-много от атомната електроцентрала и от „ Марица 2 ”. Не посягаме върху големите облаги на частните централи. Американските централи „ Марица 1 ” и „ Марица 3 ” натрупаха стотици милиони, разяснява той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР