Председателството на Европейския съюз заяви, че ще подкрепи Македония за

...
Председателството на Европейския съюз заяви, че ще подкрепи Македония за
Коментари Харесай

Председателството на ЕС обмисля преговори за членство на Македония от юни

Председателството на Европейския съюз съобщи, че ще поддържа Македония за започване на присъединителни договаряния, откакто е реализирано съглашение за смяна на името, оповестява АП.

Румънският министър по европейските въпроси Георге Циамба съобщи, че желае да стартират договарянията за Македония през юни на среща на министрите на Европейски Съюз.

Румъния, която понастоящем е ротационен ръководител на блока, поддържа и Албания за започване на договаряния за присъединение.

Румъния желае процесът на разширение на Европейски Съюз да продължи, въз основа на постигнатото и промените, осъществени от бъдещите членове на съюза, изясни Циамба.

Македония и Албания са публични претенденти за участие в 28-членния блок, само че нямат планувана дата.

Циамба разяснява предлагането след среща в Букурещ с Бужар Османи, вицепремиер на Македония, отговарящ за европейските въпроси.

Припомняме, че малко по-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че Бивша югославска република Македония - Северна Македония може да чака покана за присъединение към НАТО напълно скоро.

Това става допустимо откакто Народното събрание и на Гърция ратифицира съглашението от Преспа, което утвърждава новото име на Македония.
Македония ратифицира съглашението на 11 януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР