Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова

...
Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова
Коментари Харесай

Нека ги допуснем, без да се бавим. Урсула Фон дер Лайен иска България и Румъния в Шенген

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен прикани България и Румъния да влязат в Шенген " без закъснение ".

" Те го потвърдиха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече ", сподели фон дер Лайен в годишното си послание към Европейския парламент (ЕП) в сряда.

Тя приказва за миграцията, като сподели, че Европейският съюз (ЕС) е подобрил защитата на границите.

" Благодаря особено на България и Румъния, че демонстрираха по какъв начин най-добре да се работи за даването на леговище и за връщането на нелегално проникналите в Европейски Съюз мигранти ", сподели председателката на Европейска комисия.

Присъединяването на нови страни към Шенген изисква единодушието на страните членки. приемането на България в края на 2022 година, а против участието на Румъния гласоподава единствено Виена.

През юли Екологичен потенциал прикани страните членки да одобрят присъединението на двете страни към Шенгенското пространство до края на 2023 година

В близо едночасовата си тирада пред Екологичен потенциал в сряда фон дер Лайен приказва още за разширението на Европейски Съюз, миграцията, опазването на природата, положението на стопанската система, войната в Украйна, правата на дамите и равенството на половете.

Европейски Съюз ще предложи пакет от ограничения в поддръжка на вятърната енергетика в Европа, защото фирмите за възобновима сила се борят с провокации, измежду които инфлацията, сподели председателката на Европейска комисия.

" Ще ускорим още повече издаването на разрешителни. Ще подобрим тръжните системи в целия Европейски Съюз ", добави тя.

Европейски Съюз, в който членуват 27 страни, има едни от най-амбициозните цели в света за разширение на потреблението на възобновима сила. В момента се завърши юридически задачата до 2030 година 42,5 % от силата в съюза да се добива от възобновими източници.

Усилията на Европа за ограничение на изменението на климата бяха подложени на политически напън през последните месеци, в това число от личната политическа група на фон дер Лайен - Християндемократическия съюз, отбелязва Ройтерс.

Европейската национална партия се опита да блокира нов закон на Европейски Съюз за възобновяване на природата с аргумента, че той ще навреди на земеделските производители.

" Планетата кипи, по тази причина Европейски Съюз се пробва да я отбрани и да опази бъдещия прогрес ", сподели фон дер Лайен, като в образците за последните естествени бедствия уточни и наводненията в България.

Европейска комисия стартира следствие за евтиния импорт на електрически автомобили от Китай, сподели фон дер Лайен.

" Световните пазари сега са наводнени с по-евтини китайски електрически коли. Цената им се поддържа изкуствено ниска посредством големи държавни дотации. Това изкривява пазара ни ", сподели тя.

Фон дер Лайен настоя за международно законодателство за изкуствения разсъдък . Тя добави, че Европейски Съюз към този момент приготвя това законодателство. " Европейски Съюз вкарва ясна отговорност за доставчиците на услуги и същото би трябвало да се отнася при изкуствения разсъдък ", сподели тя.

Тя приказва и за разширението на Европейски Съюз , където вижда бъдещето на Украйна,, страните от Западните Балкани и Молдова.

" Украинците са добре пристигнали в Европейски Съюз и през днешния ден, колкото при започване на войната. Европейска комисия ще предложи удължение на краткотрайната протекция за украинците в Европейски Съюз ", сподели фон дер Лайен.

По думите ѝ в този момент е време да се построи " континент, обединен в свободата и мира ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР