Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен ще предложи днес

...
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен ще предложи днес
Коментари Харесай

ЕК представя днес план за възстановяване от 1 трлн. евро

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ще предложи през днешния ден проект от почти един трилион евро за възобновяване на европейските стопански системи след пандемията от ковид, само че ще би трябвало да завоюва поддръжката на скептично настроените страни-членки, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Световното огнище на ковид вкара Европейски Съюз в най-дълбоката му криза и предлагането на Фон дер Лийен ще цели да помогне на най-тежко засегнатите страни.

Вирусът умъртви над 172 000 души в Европа и блокира стопанските системи, като единствено някои бизнеси можеха да продължат работа. Засили се контролът върху границите сред страните членки на Европейски Съюз, които в миналото бяха необятно отворени за пътешестване и търговия.

Италия и Испания бяха първите жертви на епидемията в Европа и към момента обременени с тежки задължения, нямаха опциите на Германия и други страни, с цел да възстановят разрушените си стопански системи.

Европейската комисия - изпълнителната власт на Европейски Съюз, завоюва решаващата поддръжка на Германия и Франция, с цел да събере 500 милиарда евро от финансовите пазари, с цел да стартира да позволява казуса.

Германският канцлер Ангела Меркел предходната седмица утвърди концепция, която отчасти анулира решителното опълчване на Берлин за взаимни заеми от страна на членовете на Европейски Съюз.

Но френско-германският проект е изправен против насрещно предложение от така наречен Стисната четворка: северните държави-членки на Европейски Съюз, които обичайно се афишират срещу даването на безплатни помощи. Те оферират заеми, които да се отпускат при строги условия и външен контрол, като по този начин понижават риска за личните си данъкоплатци.

„ Пестеливите северняци ” упрекват южноевропейците, че натрупат задължения, вместо да вършат фискални промени.

Дебатът „ безплатни средства против заеми ” не е дребна тематика, поради обстоятелството, че Италия, Гърция и Испания към този момент са претрупани с задължения, макар че започнаха мъчителни промени след финансовата рецесия през 2008 година

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гуиндос през вчерашния ден предизвести, че повече задължения, трупани от страни, които към този момент са под напън, могат да попречат на възобновяване на пазарите и да застрашат единната европейска валута. Европейската централна банка (ЕЦБ) мощно поддържа взаимните заеми от Европейски Съюз за попречване на тези закани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР