Председателите на 8-те финансови асоциации лично подписала меморандум за подкрепа

...
Председателите на 8-те финансови асоциации лично подписала меморандум за подкрепа
Коментари Харесай

"Джуниър Ачийвмънт" започва проект за финансова грамотност за учениците

Председателите на 8-те финансови асоциации персонално подписала меморандум за поддръжка на плана " Нашите пари ".

Още по тематиката
Финансова просветеност ще се преподава в 50 български учебни заведения

Инициативата на картовия оператор Visa има за цел да образова над 1000 деца единствено тази година
30 юли 2017
Колко е значимо да бъдеш финансово образован

Инициативата " Нашите пари " вкарва основните умения по финанси в български учебни заведения
7 май 2017 Една от най-старите организации за развиване на образованието у нас Джуниър Ачийвмънт разгласи началото на плана " Нашите пари " за преподаване на финансова просветеност на учениците от гимназиалния курс на образование. Първа фаза от него е правенето на учебен курс, който ще включва както учебници, по този начин и интерактивни извършения, които ще могат да се вършат на смарт телефон.

Инициативата се поддържа от Министерството на образованието, Национална агенция за приходите, КФН и 8 професионални асоциации, които обгръщат целия финансов бранш в страната, а финансирането се обезпечава от сдружения от сектора. Организацията по плана е почнала преди повече от 1 година.

" Министерството има доста отговорности – да обучим децата в математика, непознати езици, родолюбие, както и финансова просветеност, а и в случай че щеше – пътна сигурност, медийна просветеност, европейски полезности. Познанията по финансова просветеност от една страна зависят от усвоеното по математика, само че въпреки това може да направи математиката по-осезаема и забавна ", разяснява министърът на образованието Красимир Вълчев

Програмата ще започва пилотно в 25 класа във втория период на тази образователна година, а от следващата година тяхната численост ще се усили най-малко двойно. Тогава тя ще има 72 образователни часа, което прави два часа седмично – те ще бъдат в свободно избираемата подготовка.

Бюджетът на програмата все още е 100 000 евро, половината от които са обезпечени от спонсорите, след което сумата е била удвоена от Европейската банка за възобновяване и развиване по програмата им за " Подкрепа за общностите ". Трите компании, които освен финансово са подкрепили концепцията, само че и са дали обещание да я подкрепят с ментори – доброволци, които да се включват както в часовете, по този начин и в обучаването на училите са пенсионното сдружение " Ен Ен ", небанковото кредитно сдружение ПБН Париба персонални финанси и капиталовия медиатор " Карол ". Подкрепа са оказали също по този начин и Булстрад, ДЗИ и Доверие.

Меморандумът за поддръжка на плана подписаха всички асоциации, представляващи финансовия отрасъл в България – Асоциацията на банките в България, Асоциацията на българските застрахователи, Българска асоциация за потребителско кредитиране, Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, Асоциацията на застрахователните брокери в България, Българска асоциация на ръководещите сдружения, Българска асоциация на лицензираните капиталови медиатори.

Досега сходни ограмотяващи акции са провеждани от Национална агенция за приходите, които в последните 4 години са обучили с тяхната акция " В час с налозите " към 60 000 възпитаници за смисъла и правилата на данъчната система. В средата на предходната година фондация " Инициатива за финансова просветеност " показа алманах с 25 " финансови работилници ", които могат да се преподават на възпитаници над 12-годишна възраст. От началото на тази образователна година пък картовият оператор Visa започва план " Нашите пари ", съфинансиран от българските банки, по който финансова просветеност се преподава в 50 учебни заведения на деца от 9 до 12 клас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР