„Предприемат се мерки за олекотяване на ученическите раници”, заяви Таня

...
„Предприемат се мерки за олекотяване на ученическите раници”, заяви Таня
Коментари Харесай

Мерки срещу тежките раници, Манолова тича с чанта

„ Предприемат се ограничения за олекотяване на ученическите раници”, съобщи Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

От Министерството на образованието обмислят опция за делене на учебниците, както и увеличение на броя на шкафчета, в които те да се оставят и да не се носят всеки ден от ученика.

Това става малко откакто възпитаници и родителите насочиха предизвикателство към учители, шефове на учебни заведения и институции. В няколко градове на страната беше проведено надпреварване с училищен раници. В него взе присъединяване и омбудмсанът Мая Манолова. Родителите споделят, че една раница тежи от 6 до 10 кг.

Друг значим проблем, който Михайлова уточни, е да не се усилва

броят на помагалата, които не са наложителни. Тя акцентира, че казусът е в действителност в спомагателните пособия.

„ Ще помолим учителите да не натоварват децата с спомагателни сборници, които не са нужни. Учебникът и образователната тетрадка отлично правят работа. Това да има единствено един учебник, или единствено една тетрадка няма да реши казусът, тъй като този един учебник може да е 500 страници”, сподели тя, написа БГНЕС.

Според нея по-важно е да се носи в учебно заведение единствено това, което се употребява в час.

Идеята на акцията „ На непознат тил и 10 училищен раници са малко” през днешния ден бе да се насочи вниманието към това какъв брой са тежки чантите на децата, с които би трябвало да вървят всеки ден.

Инициативата е на петокласничката Теодора Божкова, която написа тъжба за тежката си раница до Агенцията за протекция на детето.

Родителите са създали оферти и най-основното, което желаят, е министерството да вкара стандарт за тежестта на ученическата раница, привързан с % от тежестта на детето. Сред другите им оферти за понижаване на тежестта на ученическата раница са и: учебни шкафчета за всяко дете, интерактивни дъски в клас, вместо наложителното носене на учебник, електронни учебници.

„ Трябва някой да се ангажира, че ще вземе ограничения.

Те са разнообразни и са вероятни - електронни учебници, шкафчета в учебно заведение, по-леки образователни пособия, по-леки учебници. Има разнообразни решения, просто на някой би трябвало да му пука, да чуе и да вземе нужните мерки”, сподели омбудсманът. Тя провокира виновните институции да прекарат един ден с един шестокласник, с неговата раница и с неговата образователна стратегия. „ Мисля, че по-късно ще има по-бързи мерки”, уточни тя.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР