Предприемачески асоциации реагираха критично на поредните промени във Фонда на

...
Предприемачески асоциации реагираха критично на поредните промени във Фонда на
Коментари Харесай

Фондът на фондовете раздели предприемаческата екосистема и кабинета "Радев"

Предприемачески асоциации реагираха сериозно на следващите промени във Фонда на фондовете. Министерството на нововъведенията им предлага да вкарат собствен човек в ръководството на фонда. От асоциациите се притесняват от възможното легитимиране на политическо решение.
Решението на Министерството на нововъведенията и развиването (МИР), се сблъсква с отпор от предприемаческата екосистема в България. В отговор на недоволството МИР предлага частният бранш да има собствен представител в бъдещия директорски съвет. Засега обаче асоциациите не са взели решение поради терзания, че по този метод могат да легитимират политическо решение.

Държавният фонд разпредели над 1 милиарда лева евросредства сред и за нисколихвени заеми, а в този момент следва нова двойна порция. Сегашните шефове са определени с конкурс, а кабинетът " Радев ", сменяйки структурата, евентуално ще постави краткотрайни свои мениджъри до вероятно съревнование в неразбираемото бъдеще.
Напрежение и среща
Министерският съвет реши да върне двустепенната форма на ръководство на 5 октомври. Дни по-късно три организации - асоциацията за рисков капитал BVCA, стартъп асоциацията BVCA и предприемаческата организация Endeavor - са изпратили сериозно писмо към министерството. Писмото не е обществено, само че " Капитал " разполага с копие от него.
Реклама
В него написа, че и стартъпите, и фондовете са оценили положително предходната смяна на формата на ръководство, направена от Асен Василев като длъжностен министър на финансите, тъй като е забързала работата на институцията и " стартира развой по понижаване на административната тежест ", както и " редица полемики с представители на разнообразни общности за възстановяване на процесите, свързани с отпущането и отчитането на средства ".

Това е довело до среща сред асоциациите и министъра на нововъведенията Александър Пулев, на която на асоциациите е било препоръчано да влязат в управителния съвет на Фонда на фондовете.

" Не единствено се вслушваме в мнението на асоциациите, а и сме техният глас в държавното управление, с цел да дадем глътка въздух на бизнесмените ", разясниха от министерството в писмен отговор на въпроси от " Капитал ". " Призовахме и BESCO, Асоциацията на българските банки, BVCA, Endeavor, които се отзоваха на поканите ни за среща, да излъчат собствен представител в ръководещите органи. "

От МИР не дават явен отговор на въпросите кои ще бъдат членове на надзорния и директорски съвет, само че споделят, че те " ще дават отговор на същите условия за потвърдена известност, професионални умения и политическа самостоятелност ".
Реклама
Друга значима информация от отговорите на министерството е, че по новия програмен интервал би трябвало да дойдат еврофондове за " към 2 милиарда лева ", които да се разпределят измежду фондове за дялови вложения, както и за нисколихвени заеми. През миналия интервал сумата бе малко под 1.2 милиарда лева
" Не разбираме какво се цели "
Добромир Иванов, изпълнителен шеф на стартъп асоциацията BESCO, разяснява пред " Капитал ", че за момента няма взето решение дали екосистемата ще се възползва от опцията да номинира човек за управителния съвет. Причините за това са няколко. Основна измежду тях е, че в действителност не е ясно какво тъкмо ще прави надзорният съвет при новата форма на ръководство, нито какво ще се случи с актуалните шефове Мартин Гиков и Камен Славов, които Иванов отличи като положителни феномени в институцията.

" Не ни е ясно по какъв начин ще се ръководи Фондът на фондовете. Не е ясно дали надзорният съвет ще бъде под управителния съвет или противоположното, нито какво тъкмо ще прави надзорният съвет. Оценяваме опита за разговор, само че не разбираме какво се цели ", разяснява Иванов.

Той добави, че решението няма да бъде взето бързо, тъй като съществува риск то да легитимира политическо решение, което да е " или нездравословно, или просто недомислено, тъй като го има и втория вид ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР