Предпочитаме да ни се доставят в натура технически средства, ако

...
Предпочитаме да ни се доставят в натура технически средства, ако
Коментари Харесай

Демерджиев за мигрантите: Няма европейска граница, която да не бива пробита

" Предпочитаме да ни се доставят в натура механически средства, в случай че Комисията не може да ги обезпечи бързо, тогава ще преминем към финансиране и поръчки, които ще вървят по линията на националната сигурност, по ускорени процедури - приказваме за камери, за термосензори, за наблюдаване по въздуха с безпилотни летателни апарати, за коли и за един транспортен съд. Няма европейска граница, която да не трябва пробита ", съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на посещаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

По думите му страната ни се пробва да ангажира вниманието на Европейска комисия освен към България, а към всички външни граници на Европейския съюз, тъй като натискът се усилва.

" Като се схваща не броят на хората, които са минали на наша територия, а броят на опитите да се премине границата - единствено за първите два месеца на годината броят на опитите е повишен с 40 % по отношение на предходната година ", добави Демерджиев.
Той акцентира, че има подготвеност да се отговори с обединен отговор, с общи дейности.

" България ще бъде една от страните, която първа и най-вече ще бъде подкрепена. Имаме утвърдени 141 милиона евро, които сега се влагат. Следващите месеци би трябвало това нещо да се материализира на терен. Обследвана е границата, имаме механически оферти, " Гранична полиция " е избрала най-хубавите решения ", добави вътрешният министър.
Според него това е една от аргументите България да не бъде призната в Шенген.

" Всеки проникнал в България мигрант, всеки каналджия ще бъде преследван, залавян и изправен пред правораздаването. Очакваме ефикасни резултатни дейности от страна на другите правоохранителни органи. Всички, които правят някакъв жанр незаконна активност, се пренасочиха и към трафика на хора - наказванията са доста ниски, приходите са извънредно високи, всеки престъпен контигент се насочи натам като паралелна активност ", акцентира Иван Демерджиев.
Той разясни, че акция " Автоджамбази " не е завършила.

" Не са малко арестуваните, не са малко досъдебните производства, които придвижи прокуратурата - за лишаване и обири на коли, като се проверява и присъединяване им в каналджийството с незаконни мигранти, които се занимават с контрабанда и наркоразпространение, засичаме ги със специфични разследващи средства. Целта е да се стигне до хората, които стоят най-високо в тези вериги, в първия миг ще заловим водачи, а нашата цел е да заловим уредниците на групата ", означи Демерджиев.
Приключена е процедурата по лишаване на достъпа и пропуските на лицата свързани със постройките, които са предмет на заповедта на Областния шеф за изземване на " Капитан Андреево ", посочи Демерджиев. По думите му сега Областният шеф упражнява пълномощията си.

Полицейски сили ще охраняват публичния ред на територията на " Капитан Андреево ". Демерджиев акцентира, че опозиция от позиция на физически дейности все още няма.

" Убедих се, че моите чиновници са осъществили пълномощията си. Държавата откри надзор върху тези пространства, през днешния ден е лишен достъпът на чиновници, лаборатория ще бъде построена и в " Лесово ", разяснява вътрешният министър.
Той разясни, че на " Капитан Андреево " ще бъде интензивен потенциалът на лабораторията.

" Трябва да осигурим благонадежден фитосанитарен надзор и бързо да бъдат обработвани товарите. Всички проби ги взима страната. Изгражда се трета лаборатория, с цел да не вървят пробите в София ", посочи Демерджиев.
Той дефинира като спекулации информациите за закриване на полицейския сектор в Лесово. Вътрешният министър означи, че секторът няма да бъде закрит.

" Няма да се закриват структури на Министерство на вътрешните работи, в противен случай. Имаме свободен щат в границите на министерството, който ще бъде ориентиран да укрепи дирекциите с униформени служители на реда. Няма да понижава броят на чиновниците, 700-800 са в запас, които ще бъдат разпределени към регионалните дирекции, с цел да подобрят обстановката ", сподели още Иван Демерджиев.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР