Предпазливата политика на централните банки предизвика вълнение на пазарите за

...
Предпазливата политика на централните банки предизвика вълнение на пазарите за
Коментари Харесай

Дългът с отрицателна доходност стигна космическите 12.5 трлн. щ. долара

Предпазливата политика на централните банки провокира неспокойствие на пазарите за бумаги с закрепен приход. И разшири пространството на облигациите с негативна възвръщаемост до рекордните 12.5 трлн. щ. $.

Масло в огъня наля Европейската централна банка със забележката, че e допустимо да рестартира програмата за "количествени удобства " или казано на елементарен език - да се върне към покупката на активи - преди всичко на дългови бумаги. Търсенето им се подтиква от растящите опасения, че икономическият напредък е изчерпал капацитета си. Но и от залозите, че централните банки в Европа, Съединени американски щати и Азия ще би трябвало да подхващат по-разточителна парична политика, с цел да предотвратят нов икономически спад. Като десерт, засилващата се неприязън в връзките сред Пекин и Вашингтон върна апетита на вложителите към безвредни инвестиции и събори доходността на облигациите.

Експертите са съвсем единомислещи в упованията си, че Федералният запас ще направи най-малко три лихвени намаления до края на годината и първото ще се случи още през юли. Председателят на ЕЦБ - Марио Драги, пък означи на 18 юни, че при нужда може да понижи лихвите и да стартира да купува активи, в случай че инфлацията продължи да се люлее доста под целевите 2% годишно. Коментарите му вкараха неотложно в пространството на отрицателната рентабилност бумаги за нови 714 милиарда щ. $, а пазарната оценка на облигациите с негативна възвръщаемост (смятани преди време за бълнуване) - доближи рекордните 12.5 трлн. щ. $ ( по сметките на организация "Блумбърг "). Средната рентабилност на пазара на световни дългови бумаги сега е 1.76% против 2.51% през ноември 2018-а.

Пазарни специалисти пък предвиждат, че в случай че последните търговски маневри на Китай и на Щатите не прераснат в градивен разговор за деескалация на напрежението, ЕЦБ ще вкара новите си тласъци още през третото тримесечие.

Солидни количества от европейски и японски държавни облигации се търгуват с негативна възвръщаемост още от 2016-а. На 18 юни обаче доходността на френските и на шведските десетгодишни бумаги слезе за първи път под нулата. А еквивалентния по срочност немски дълг падна до минус 0.29 %.

Аксел Вебер - ръководител на швейцарската "Ю Би Ес " и на Института за интернационалните финанси, предизвести, че годините на алегорични и даже на негативни лихви, са подхранили импулсите за живот на заем. И от финансовата рецесия през 2008-а до наши дни светът е натрупал спомагателен дълг за нови 70 трлн. щ. $, което се равнява на 25% от Брутният вътрешен продукт, като държавният има съвсем 40% дял от нарастването. Така международното дългово задължение е скочило до впечатляващите 317% от световния Брутният вътрешен продукт. И въпреки че отговорно употребяваният заем играе значима и градивна роля в икономическото развиване, прекомерно огромните отговорности са риск и за кредиторите и за длъжниците.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР