Предозирането с кофеин е много лесно. Той се намира не

...
Предозирането с кофеин е много лесно. Той се намира не
Коментари Харесай

5 странични ефекта, които може да усетите, ако прекалите с кофеина

Предозирането с кофеин е доста елементарно. Той се намира освен в известното по целия свят кафе, само че и в доста други питиета, които консумираме всеки ден. Можем също по този начин да одобряваме кофеин неумишлено с други артикули, да вземем за пример медикаменти. 

Кофеинът се намира в:

- обичайно кафе - от 70 до 140 мг в 200 мл

- кафе без кофеин (!) - към 4-8 мг в 125 мл

- черен чай: 50-60 мг в 200 мл и  зелен чай - почти 30-40 мг в 200 мл

- какао,  затова шоколад - колкото по-тъмен е шоколадът, толкоз повече кофеин; 1 елементарен шоколад съдържа 10 пъти повече кофеин от 1 чаша кафе

- питиета кола - 1 чаша съдържа половината доза кофеин в 1 чаша кафе; забавно - питиета като " 0 захар " съдържат приблизително 2 пъти повече кофеин от подсладените

- диетични питиета - 1 чаша съдържа 1/5 доза кофеин от 1 чаша енергийни питиета за кафе - почти 80-120 мг в 330 мл

- дъвки - 2 дражета от някои дъвки  съдържат толкоз кофеин, колкото 1 чаша кафе; информация дали дъвката подтиква или не, може да бъде открита на нейната опаковка

- болкоуспокояващи - към тези типове медикаменти се прибавя кофеин, с цел да се форсира действието на главното болкоуспокояващо; там кофеиновите дози могат да бъдат в действителност високи.

Кои са най-често срещаните странични резултати, в случай че сте прекалили с кофеина?

1. Усещане за сухота и неприятен аромат от устата

Твърде високата доза кофеин, призната основно в питиета, предизвиква изсушаване на устната лигавица. Това от своя страна води до развиване на нездравословни бактерии, а съществуването им се потвърждава от сухота в устата и неприятна миризма.

2. Неравномерен сърдечен темп

Кофеинът провокира надбъбречните жлези да създават повече адреналин, което от своя страна кара сърцето да се свива по-често. Следователно предозирането на кофеин може да се прояви като:

сърцетуптене

по-висока сърдечна периодичност

ускорено дишане

чувство за стягане в гърдите

Следователно предозирането на кофеин е изключително рисково за хора, страдащи от сърдечни болести. Може даже да докара до инфаркт.

3. Колебания в кръвното налягане

Ако приемате прекалено много кофеин, кръвното ви налягане може да се увеличи бързо и по-късно да падне също толкоз бързо. Ефектът от тази реакция не е единствено понижаване на силата. Това положение е изключително рисково за хора, които без кофеин всекидневно имат проблеми със стабилизирането на кръвното налягане или страдат от артериална хипертония.

4. Промяна в цвета на урината

Кофеинът е диуретик и нарасналото уриниране може да дехидратира тялото. Следователно, когато в него има прекалено много кофеин, урината става оранжева или тъмножълта като предизвестие. Кофеинът също форсира образуването на камъни в бъбреците!

5. Киселини и други храносмилателни проблеми

Кофеинът е един от факторите, които карат стомашната киселина да навлезе в горния хранопровод, причинявайки неприятно чувство за парене в гърдите, наречено киселини. Излишъкът от кофеин също може да докара до рефлукс и да аргументи стомашни болки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР