Предложенията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, свързани с

...
Предложенията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, свързани с
Коментари Харесай

Ангелкова: Предложенията за премахване на преместваемите обекти по плажовете изискват голям дебат

Предложенията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, свързани с цялостното унищожаване на преместваемите обекти по плажовете изисква огромен спор. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова по време на публичната полемика по измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Ангелкова разясни, че публичното разискване на законпроекта е изтекло преди месец. Тя регистрира, че за интервала на разискване са се появили противоположни мнения и оферти. Според нея заради това е належащо те да бъдат дискутирани и разисквани преди показване на законопроекта на вниманието на Министерски съвет.

„ Иска ми се да сложим за спор съществени групи оферти, които са отвън тези, които ние като водещо министерство, сме създали с сегашния законопроект за изменение допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие “, разяснява Ангелкова.

По думите й измененията, които са в две противоположни позиции, са свързани с предлагането за изцяло унищожаване на преместваемите обекти на територията на морските плажове. Ангелкова съобщи, че предлагането е постъпило от вицепремиера Валери Симеонов и от две организации. Тя разясни, че е пристигнало и противоположно мнение да няма унищожаване на преместваемите обекти от територията на морските плажове и от територията на националните курорти и общини.

Ангелкова посочи, че мнението е постъпило от работодателските организации, Асоциацията на концесионерите и редица хотелиери. Тя разясни, че друга група промени е обвързвана с разширение на обсега и по-скоро разширение на плажовете, които попадат в групата за природосъобразен туризъм.

„ Другата огромна част от предложенията са механически. Една група от тези, които оферират главните промени в ЗИД-а желаят надлежно да се обособят устройствени териториални проекти особено за плажовете “, сподели министърът на туризма.

Ангелкова напомни, че главната цел на квалифицираните от Министерство на туризма промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие е обвързвана с групирането на морските плажове, съгласно с тяхната самостоятелна характерност. Тя добави, че в показания законопроект се образуват четири групи морски плажове: наоколо до урбанизирани територии, отдалечени от урбанизирани територии, на територията на национални курорти и плажове с необикновен тип туризъм.

Министър Ангелкова уточни, че друга съществена група оферти по законопроекта е обвързвана с административно-наказателните разпореждания и прецизирането на органите, които следва да постановат наказания, определянето на размера на глобите съответно свързани с достъпа до плажа, дюните, слагането на преместваеми обекти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР