Предложенията на върховния главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в

...
Предложенията на върховния главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в
Коментари Харесай

НАТО планира да засили присъствието си в България


Предложенията на висшия главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американският военачалник Тод Уолтерс да се разшири военното наличие на алианса на източния фланг, по-специално в България и Румъния, е признато нееднозначно, написа немското сп. „ Шпигел”, което първо заяви за предложенията на генерала, базирайки се на свои източници.

Главнокомандващият стимулира концепцията си в отговор хипотетичното струпване на съветски войски покрай границите на Украйна. Според изданието генералът е направил сходно предложение по време на загадка видеоконференция с присъединяване на представители на страните–партньори в алианса. Той прикани за разширение на наличието на НАТО в България и Румъния сходно по-рано в Полша и балтийските страни, като част от задачата за засилено предно наличие.

" Шпигел " прецизира, че до момента в който страни от Източна Европа приветстваха неговите хрумвания, други страни, в това число Германия, реагираха сдържано. Плановете на Уолтърс заплашват да съставляват съществено предизвикателство за ръководещата коалиция на Германия, защото социалдемократите, изключително лявото крило на партията, са скептични по отношение на задачата на НАТО на източния фланг.

Според Уолтърс увеличението на контингента би бил сигнал към Москва, че НАТО не има намерение да следи дейностите на Русия покрай границите на Украйна, без да предприеме никакви ограничения. По време на видеоконференцията той посочи, че съгласно него това не съставлява провокация, а е належащо като „ презастраховане “. Генералът увери съдружниците, че алиансът има намерение да се придържа към Основополагащия акт Русия-НАТО, т.е. войските ще бъдат ситуирани на ротационна основа, а не за непрекъснато. Официално алиансът към момента не е удостоверил полемиката за разширението на задачата, само че тематиката ще бъде разисквана на идната среща на министрите на защитата на НАТО твърди „ Шпигел”, базирайки се на дипломатически източници.

Изданието отбелязва, че на Уолтърс е било предоставено да обмисли допустима реакция при положение на съветска инвазия в Украйна и да създаде съответни оферти. В резултат на това той показа " цялостен пакет от ограничения ", по-специално той прикани съдружниците да засилят наблюдението за възможен спор в района, в това число посредством спътници, и неотложно да предадат цялата информация на алианса.

Напоследък на Запад и в Украйна се появяват от ден на ден изказвания за хипотетична съветска инвазия против Украйна Президентският представител Дмитрий Песков назова сходна информация безпочвена ескалация на напрежението, като акцентира, че Русия не съставлява опасност за никого. В същото време той не изключи вероятността от провокации за оправдаване на сходни изказвания и предизвести, че опитите за решение на казуса със мощ в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последствия.

Предложението на ген. Уортърс идва дни, след кто Русия показа на Съединени американски щати и НАТО пакет от оферти за гарантиране на сигурността в Европа, по-специално в източната й част. В петък, 17 декември съветското Министерство на външните работи популяризира два съветски проектодокумента за даване на правни гаранции за сигурност от Съединени американски щати и НАТО. По-рано съветският президент Владимир Путин прикани НАТО да стартира основни договаряния за даване надеждни и дълготрайни гаранции за сигурност на Русия. Той посочи, че Москва има потребност точно от правни и юридически гаранции, тъй като преди този момент западните сътрудници не са изпълнявали съответните си устни отговорности. Както сподели пред кореспонденти президентският представител Дмитрий Песков, асистент на президента Юрий Ушаков е споделил на съветника на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан, че Москва е подготвена неотложно да стартира договаряния по проектодокументи за гаранции за сигурност. На тези договаряния съветската страна ще бъде показана от зам-външния министър Сергей Рябков

Единият от предложенине от Русия документи се състои от осем клаузи и визира главните аспекти на даването на взаимни гаранции за сигурност от Москва и Вашингтон. Проектът предлага решение на насъбраните проблеми, в това число тези, които породиха след отдръпването на Съединени американски щати от Договора за унищожаване на ракетите със междинен и по-малък обхват, както и проблемите с поетапното разширение на НАТО и новите планове на Северноатлантическия алианс.

Документът обрисува на първо място правилата на неделима и равна сигурност, без да се накърнява сигурността на другия. За тези цели съглашението включва следните клаузи: отвод за предприемане на дейности и ограничения, засягащи сигурността на другата страна, безучастие в тях и отвод от поддръжката им. Освен това проектоспоразумението планува отвод от ограничения за сигурност, самостоятелни или в границите на интернационална организация, боен съюз или коалиция, които биха подкопали главните ползи на сигурността на другата страна.

Русия ще мине към режим на контразаплаха, в случай че НАТО не одобри оферти за гаранции за сигурност, съобщи в събота зам-външният министър Александър Грушко в ефира на YouTube канала " Soloviev Live ". „ Ние просто даваме да се разбере, че сме подготвени да прехвърлим военния или военно-технически сюжет в политически развой, който в действителност ще ускори военната сигурност...на всички страни в ОССЕ, евро-атлантическо, евразийското пространства. А в случай че това не се получи, ние им казахме, (на НАТО), че тогава също ще преминем към този режим на основаване на контразаплахи, само че тогава ще е късно да ни питат за какво сме взели такива решения, за какво ние сме разположили такива системи. В този случай ние представяме всичко доста почтено, намерено, на хартия”, добави Грушко.

Той акцентира, че страните от алианса би трябвало да одобряват съществено предложенията на Русия за гаранции за сигурност, или ще би трябвало да се оправят с военно-техническа опция. " Те имат два метода. Първо: да одобряват съществено това, което слагаме на масата, или да се оправят с военно-техническа опция ", сподели дипломатът. Според него „ моментът на истината настъпи. Наистина стигнахме до рискова линия и нашите оферти са точно за да се отдалечим от тази рискова линия и да влезем в някакъв естествен разговор, на чийто напред във времето ще бъдат ползите на сигурност. И ние сме дефинирали доста ясно методите за реализиране на това.

Вторият миг е за какво го направихме в такава форма, доста откровена и директна. Защото всички съглашения, реализирани с НАТО, са Основополагащият акт, където те поеха две отговорности. Първото е да не разполагат обилни военни сили в територията на нови членове на непрекъсната основа. И второто, да не слагат там нуклеарни оръжия, да не основават инфраструктура. Така че ние сме изправени пред обстоятелството, че те започнаха да заобикалят тези разпореждания ", сподели дипломатът. Затова, продължи Грушко, Москва предложи безусловно явен и понятен език, който да изключи всякаква двусмислие и неправилно пояснение. Както означи дипломатът, Русия чака, че НАТО няма да може да „ разводни “ съветските оферти за гаранции за сигурност. Грушко сподели, че в проектодоговора Русия е дефинирала всъщност своите национални ползи, а също по този начин е описала визията си за военната сигурност в Европа. „ Това не е обвързвано с НАТО, а се дължи на обстоятелството, че е належащо да се премине към други правила за гарантиране на сигурността, в противоположен случай ще се окажем в доста сложна обстановка, която не бихме желали да повторим “, добави той.

Белият дом счита, че някои от предложенията на Москва, съдържащи се в плана на контракта за сигурност сред Русия и Съединени американски щати, показан в петък, са потребни, а някои, в противен случай, неприемливи. Това заяви организация „ Блумбърг”, базирайки се на върховен чиновник, който пожела да остане неизвестен. Той сподели още, че Вашингтон възнамерява да отговори идната седмица на съветските оферти.

Северноатлантическият съвет удостовери, че е получил съветски оферти по отношение на европейската сигурност и разгласи готовността си за разговор с Русия за създаване на доверие, в случай че Москва „ предприеме съответни ограничения за понижаване на напрежението “. Това се показва в изказване, оповестено от Съвета на НАТО. „ Ние сме наясно с неотдавнашните съветски оферти по отношение на европейската сигурност. Ние заявяваме, че всеки разговор с Русия би трябвало да се основава на взаимност, да дава отговор на опасенията на НАТО по отношение на съветските действия…и да се организира паралелно с съвещания с европейските сътрудници на НАТО. Ние сме подготвени да работим по ограничения за създаване на доверие “, се споделя в документа.

В него също се повтаря, че алиансът „ предлага на Русия да организира съвещание на Съвета Русия-НАТО в близко бъдеще “.

Съвета на НАТО изрази безпокойството си от обстановката по границата на Украйна, където съгласно алианса се следи „ забележителна централизация “ на съветски сили, и предизвести Русия за огромните последствия от всяка експанзия.

В същото време министрите на защитата на скандинавските и балтийските страни обявиха, че западните страни при никакви условия не би трябвало да се съгласяват с предложенията на Русия за гаранции за сигурност в Европа, заяви в съота пресофисът на естонското военно министерство след видео среща на военните министри на Финландия, Естония, Швеция, Дания, Норвегия, Латвия, Литва и Исландия. „ Министрите на защитата на скандинавските и балтийските страни се срещнаха в петък посредством видеомост и се съгласиха, че Русия съставлява най-голямата военна опасност за Европа. Също по този начин министрите единомислещо считат, че западните страни не могат да се съгласят с условията на Руската федерация по никакъв метод ", се споделя в известието. Естонският министър на защитата Кале Лаанет ще се срещне в понеделник и вторник с сътрудници от Полша, Латвия, Литва и Холандия, с цел да обсъдят актуалната обстановка.

Източник: БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР