Предложените промени в Закона за движение по пътищата са хаотични,

...
Предложените промени в Закона за движение по пътищата са хаотични,
Коментари Харесай

Института за пътна безопасност се обяви против предложените промени в ЗДвП

Предложените промени в Закона за придвижване по пътищата са безредни, непоследователни и не биха съдействали за понижаване на пътнотранспортния травматизъм в България, оповестиха от Института за пътна сигурност.

Ето и целия текст по отношение на препоръчаните промени в ЗДвП от Министерство на вътрешните работи:

Желанието на специалистите от Министерство на вътрешните работи да покачат част от санкциите за осъществени административни нарушавания, без да бъде преразгледан в целокупност санкционния режим по Закона за придвижване по пътищата, ще докара до повече комплициране и несправедливости. Направен е несполучлив опит да ни бъде показана като нова процедура връчването на електронни фишове, фишове и наказателни постановления. Всички специалисти по административно-наказателна активност са наясно, че и сега може да бъдат връчвани наказателните постановления електронно, както и посредством слагане на записка на вратата. Представените ни като промени при връчването да се върви два пъти на адрес е също остаряла процедура, залегнала в Закона за административните нарушавания и наказванията (ЗАНН). Предложенията в случай че има неплатени санкции да бъдат отказвани административни услуги, както и да се отхвърля минаване на годишен механически обзор, са също остарели оферти още от 2003 година Същите са били отхвърляни неведнъж от юридическата и експертна общественост в България. Предложението на специалистите да понижат скоростта по автомагистралите на 130 км/ч и смяна на скоростния режим на другите моторни транспортни средства щеше да бъде позитивно в случай че Министерство на вътрешните работи разполагаше с методология и механически средства да управлява тези разпореждания. Предложението камерите от ТОЛ системата да могат да регистрират и междинната скорост не се нуждае от категорично записване на този текст в закона, защото и досега законодателството разрешава това да се прави.

В резюме от по този начин направените ни оферти можем да заключим, че това е един несполучлив опит от страна на Министерство на вътрешните работи да ограничи пътнотранспортния травматизъм. За специалистите на Института за пътна сигурност е учудващо за какво ни се оферират частични промени в ЗДвП, а не се извършва съдружното съглашение за нов Закон за придвижването по пътищата. Необходимостта от нов закон се обуславя от това, че е нужна изцяло нова философия и схващане за ръководство на риска от пътнотранспортни катастрофи. Въпреки че на 3 декември 2021 година Министър Рашков разпореди на работната група да извърши разбор и оценка на отговорностите на държавните институции, свързани със ЗДвП, подобен разбор не е показан.

Институтът за пътна сигурност е създал изключителна процедура по връчване на наказателни постановления и електронни фишове, друга от Закон за административните нарушения и наказания. На конгрес в Софийския университет през 2018 година преподаватели от Юридическия факултет застъпиха тази теза и мотивираха нужда от кодифициране на в този момент настоящите правила и правила за придвижването по пътищата. Кодифицирането ще докара до по-голяма резистентност и предвидимост при ръководството на риска от ПТП.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР