Предложението на правителството на Нидерландия да предостави част от излишните

...
Предложението на правителството на Нидерландия да предостави част от излишните
Коментари Харесай

Бивш военен министър приветства предложението на Нидерландия за бойните самолети

„ Предложението на държавното управление на Нидерландия да даде част от непотребните си Ф-16 на страна-съюзник от НАТО в подмяна на изпращането на нейните бойни самолети МиГ-29 и Су-25 на Украйна е най-хубавата договорка, която България може да направи сега “, съобщи пред БГНЕС военачалник Аню Ангелов, министър на защитата (2010-2013 г.)

„ Това би било едно чудесно предложение. Важно е Министерството на защитата да направи своите верни заключения. Това е вид аероплан, който предхожда главният военен аероплан Ф-16 Блок 70. Следователно това е една добра опция за преподготовка на нашите летци на наша територия благодарение на Нидерландия, която ще ни окаже всестранна помощ “, сподели той. Според него България също по този начин не би трябвало да се бави с решението си, тъй като и други страни, като Полша и Словакия, могат да създадат сходна замяна.

Ген. Ангелов е безапелационен, че България не може да поддържа два типа бойни самолети по едно и също време.

„ И президентът Румен Радев, и министърът на защитата Димитър Стоянов би трябвало да се замислят съществено над опцията, която би ни предоставила Нидерландия. По документи, с които разполагам, самолетите „ Грипен “ ще стоят с Ф-16 до 2035 година, което е безспорен нонсенс. България не може да поддържа два съществени бойни самолета от друг вид. Следователно нидерландското предложение е добре пристигнало. То е вярното решение на казуса с по този начин наречените заместващи платформи “, акцентира някогашният министър на защитата.

Според него затова в този момент да се купува друга платформа, която не замества, а ще бъде паралелна, е непотребен разход. „ Не би трябвало да се позволява. Всичко това би трябвало да се огледа от МО и от президента Радев, който е първокачествен водач и надлежно да се вземе решение. Това зависи напълно от служебното държавно управление “, добави той.

Ген. Ангелов акцентира, че Су-25 и МиГ-29 сега ще послужат доста по-добре на Украйна, в сравнение с нас.

„ Още повече, че Киев има опция да ги поддържа, за разлика от България. И страната агресор Русия, и страната жертва Украйна сега са във война и никой от тях няма да се занимава с поддръжката на българските бойни самолети, руско произвеждане “, означи някогашният министър на защитата. „ В графиците на МО за излизане от употреба на МиГ-29 е дадена 2026 година, само че в този момент се заприказва за 2023 година Това е провокирано от обстоятелството, че няма от кое място да бъдат взети нито аварийни елементи, нито мотори, нито съответното съоръжение. Следователно МиГ-29 няма да бъдат в положение да извършват функционалностите си “, добави той.

Днес стана ясно, че  Хага обмисля да даде непотребни изтребители F-16MLU на съдружници от НАТО в Източна Европа, с цел да могат те от своя страна да дарят изтребители МиГ-29 на Украйна, допълват от БГНЕС. Според портала Aviacionline defensa, един от основните претенденти би била България, която възнамерява да пенсионира остарелите си МиГ-29 от 2023 година и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, с цел да обезпечи въздушната си защита до идването на първите осем мостри съвременни Ф-16 Блок 70 през 2025 година

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР