Предложението на френското председателство на Съвета на ЕС Брюксел да

...
Предложението на френското председателство на Съвета на ЕС Брюксел да
Коментари Харесай

Предложенията на Франция за Северна Македония са най-добрите до момента, каза Радев


Предложението на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз Брюксел да стане поръчител за осъществяването на българските условия за повдигане на ветото над договарянията за евроинтеграция на Северна Македония е най-хубавото досега. Това съобщи президентът Румен Радев по време на присъединяване си в срещата на върха на самодейността за районно съдействие "Три морета ", на която тази година хазаин е Латвия.

“Предложенията по френското председателство са най-хубавите досега, те са най-справедливите. Двустранните въпроси би трябвало да се повдигнат на равнище Европейски Съюз. Това не е просто двустранен спор за история сред България и Република Северна Македония ”, разяснява президентът.

Междувременно стана ясно, че план за двустранен протокол сред София и Скопие към този момент е импортиран в Комисията по външна политика в Народното събрание, само че към момента не е планувано съвещание, на което документът да бъде разискван.

Радев сподели в понеделник, че въпросният план не би трябвало да загатва за “малцинство ”, а за “равноправие на българите ” в Северна Македония. Той прикани Министерският съвет и Народното събрание да се произнесат дали двустранният протокол отстоява българския интерес.

“Оттук нататък на негова основа би трябвало да се градят всички връзки към Република Северна Македония... Насочете вниманието си натам ”, добави президентът.

Той разкритикува за следващ път държавното управление на Кирил Петков поради метода му по тематиката. Кабинетът реши да остави на депутатите всички решения, свързани с българското несъгласие над европреговорите на Скопие. Според Радев държавното управление би трябвало първо да актуализира националната рамкова позиция по тематиката и едвам по-късно да я изпрати за разискване в Народното събрание.

“Сегашният път е противоположният и той води до блокаж ”, заключи президентът, наблягайки, че Министерският съвет е този, който би трябвало да вземе решение, а Народното събрание да го утвърди.

По мотив политическата рецесия, предизвикана от отдръпването на “Има подобен народ ” от обединението и поискания от ГЕРБ избор на съмнение на държавното управление, Радев разяснява, че “ако продължава блокирането на работата на институциите и на Народното събрание, изборите са неминуем вид, само че това е крайният вид ”. Това съобщи президентът Румен Радев пред медиите, откакто взе присъединяване в среща на върха на самодейността за районно съдействие "Три морета ", на която тази година хазаин е Латвия.

“Въпросът е парламентарно показаните партии да проявят отговорност и дебатите, и самият избор да бъдат ориентирани към решаването на ползите на хората “, сподели още президентът. Според него “преди да приказваме за диспути, гласоподаване, за предварителен избор в околните дни и седмици има да се вземат решение доста значими провокации от компетенциите на настоящето държавно управление и настоящия парламент и те не могат да избягат от тях ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР