Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за

...
Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за
Коментари Харесай

Ковачевски обяви френското предложение за неприемливо за Северна Македония

Предложението на френското председателство е недопустимо в този вид за Република Северна Македония. Това сподели министър председателят Димитър Ковачевски на конференция след срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел, съобщи БНР.

Ковачевски сложи своите условия за задоволително предложение за започване на договаряния - ясна дефиниция за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а договарянията за еврочленство да стартират преди смяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла.

"Република Северна Македония е съвсем 18 години претендент за член на Европейски Съюз, а договарянията още не са почнали. Това, което се случва, е сериозен удар върху престижа на Европейски Съюз в района, губим драгоценно време, с което не разполагаме. Република Северна Македония и Албания, само че и районът не можем да си позволим да тъпчем на едно място, поради една държава-членка, която не съумява да се координира и да обезпечи деблокиране на нашия европейски път ”, сподели Ковачевски.

Досега кабинетът в Северна Македония няма публична позиция по така наречен френско предложение за разрешаване на разногласието със София.

Паралелно със Северна Македония напрежението ескалира и в България, откакто още преди сполучливия избор на съмнение министър председателят Кирил Петков (вече в оставка) отхвърли да внесе предлагането на френското председателство от името на Министерския съвет и не отстъпи от позицията си, че решението за това би трябвало да е на Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР