Предложението на американската конгресменка от редиците на републиканците Клаудия Тени

...
Предложението на американската конгресменка от редиците на републиканците Клаудия Тени
Коментари Харесай

Републикански конгресмен лобира в полза на сръбските интереси в Косово

Предложението на американската конгресменка от редиците на републиканците Клаудия Тени за влизане в действие на юридически акт, който обвързва американската помощ за Косово с осъществяването на точките от Споразумението от 2013 година, чиято съществена част е Асоциацията на сръбските общини (АСО), е паника за Косово, споделя преподавателят по политически науки Дриетро Арифи, заяви „ Албениън пост “.


Въпреки че предлагането на представителя на Ню Йорк в Камарата на представителите е доста преднамерено в смисъл, че Сърбия не се ангажира с нищо, в тази ситуация за Арифи сходно нещо потвърждава, че в Съединените американски щати възприемането на Косово, най-малко при някои конгресмени, се трансформира.

" Това автоматизирано ни дава визия, че сръбското лобиране в Съединени американски щати е извънредно засилено, а противоположното се случва с косовското лобиране, което има извънредно огромно стесняване ", споделя Арифи.

„ На процедура този юридически акт надали може да бъде признат, защото конгресмените са добре осведомени за действителната обстановка на място, само че посланието, което се насочва към Косово, като се изключи че е ясно, е и обезпокоително “, твърди политологът.

" Посланието е ясно за Косово, какво би трябвало да направи, с цел да избегне сходни оферти в бъдеще, тъй като един ден те могат да се умножат, тъй че това е паника за страната Косово и външната политика на Косово ", сподели той..

Според Арифи на този стадий Косово има съображение да се усеща обезпокоеното, защото конгресменът Тени по своя самодейност построява разказа, че Сърбия е значим състезател за Съединени американски щати.

" Така че това е огромен неуспех на държавното управление на Косово и на неговата външна политика. Това е последната тревога за щатската политика да разбере, че въпреки сходни оферти да не могат да минат през конгреса, самото им покачване е същинска паника за политиката, която се построява в Съединени американски щати ".

На 20 декември Тени, прям покровител на Доналд Тръмп, излезе със известие за медиите, в което се споделя, че позицията да не се оказва помощ на Косово, до момента в който то не извърши изискванията на съглашението, е " наложителна за Съединените американски щати, с цел да заемат позиция в отбрана на демокрацията "., мира и стабилността в района ".

Тя предложи да се утвърди Закон за поддръжка на осъществяването на съглашението от 2013 година и това ще обвърже американската помощ за Косово с осъществяването на това съглашение.

" Законът за поддръжка на Споразумението от 2013 година изпраща ясно обръщение, че нашата помощ би трябвало да бъде обвързана с правилата на Споразумението от 2013 година ", съобщи Тени.

Тя добави, че в закона би трябвало да се уточни, че Съединени американски щати са " изрично срещу дейности, които нарушават правата и благосъстоянието на косовските сърби ".

" Този закон ще отрази нашия ангажимент за мир и за търсене на отговорност от министър-председателя на Косово Албин Курти и държавното управление на Косово ", продължи тя.

Конгресменката твърди, че защото това съглашение не е изпълнено, в Косово има " подтисничество и дискриминация на косовските сърби ".

Предложеният от Тени закон ще спре Съединените щати да получават каквато и да е помощ, до момента в който не бъдат изпълнени избрани условия от Брюкселското съглашение от 2013 година

" Неизпълнението на уговорките от това съглашение от страна на Косово нарушава интернационалните правила и основава напрежение и неустойчивост в Западните Балкани ".

Американката загатна съответно АСО, за която споделя, че " Косово не е съумяло да извърши този главен ангажимент ".

В оферти от Тени, която заема място в долната камара на американския конгрес, закон не се планува обвързване за Сърбия да съблюдава споразуменията с Косово.

От повече от 30-те съглашения, реализирани в границите на разговора в Брюксел, Косово не е изпълнило единствено това от 2013 година, до момента в който Сърбия не е постигнала преобладаващото болшинство, като да вземем за пример това за електричеството, което беше реализирано неотдавна, по-късно за регистрационните номера и приемането на дипломите.

Въпреки това Тени имаше рецензии единствено към Косово, само че не и към деструктивното държание на Сърбия.

Когато говореше за неустойчивостта в Северно Косово, тя въобще не загатна за акта на похищение на трима косовски служители на реда от сръбските сили, нито за предвоенния терористичен акт от Сърбия в Косово, управителен от Милан Радойчич, категоризиран в черния лист даже от самите Съединени американски щати./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР