Предложението е на бившия върховен главнокомандващ силите на Алианса в

...
Предложението е на бившия върховен главнокомандващ силите на Алианса в
Коментари Харесай

Възможно ли е конвои на НАТО да осигурят безопасния износ на украинско зърно в Черно море?

Предложението е на някогашния висш главнокомандващ силите на Алианса в Европа адмирал Джеймс Ставридис. Подобна самодейност би заела кораби и изтребители на НАТО-вските черноморски страни.

Руски военоморски пехотинци завладяват кораба " Шукрю Окан ", плаващ към украинското пристанище Измаил в средата на август.

Заради прекратяването на " черноморската иницитива " Русия смята кораби, плаващи към украински пристанища, за евентуални военни цели.

В отговор украинската страна разгласи съветските черноморски пристанища и танкери за оправдани цели.

Николай Денков, министър-председател на България: Тази милитаризация тя върви, само че тя не върви по линия на НАТО, противоположното - тя идва в действителност от Изток ".

В отговор някогашният висш командващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис предложи конвои на НАТО да съпровождат корабите от Украйна до Босфора.

адм. Джеймс Ставридис, някогашен Върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа: " Ако Русия стартира да стопира плавателни съдове или се пробва да ги отклонява, мисля, че е евентуално НАТО да отговори, като поддържа филантропичен кулоар за мореплаване ".

Украйна към този момент откри филантропичен кулоар, по който първият транспортен съд, отплавал от Одеса, към този момент мина Босфора. Но до момента в който няма сигурност за плавателните съдове, международните застрахователи не биха подсигурили товарите.

адм. Джеймс Ставридис: " Алиансът може да пази плавателни съдове към и от украинското пристанище в Одеса с бойни самолети на НАТО за прикрите и НАТО-вски кораби в конвой. "

Конвойната система е употребена необятно през двете международни войни и така нататък Танкерна война - част от конфликта сред Ирак и Иран през 80-те години.

Хари Неделку, геополитически анализатор в “Расмусен Глобал ”: Има разнообразни разновидности за тези конвои. Според някои модели би имало наличие от Съединени американски щати и Англия може би, които биха влезнали в Черно море. Други оферти, които съм чувал, биха присъединили черноморските крайбрежни НАТО-вски страни - Румъния, България и Турция.

Конвенцията от Монтрьо лимитира престоя на нечерноморки бойни кораби до 21 дни, като общият им тонаж не може да надвишава 45 000 тона водоизместимост във всеки един миг.

Дори и с ротации, каквито НАТО в този момент реализира, конвойната система ще изисква черноморските НАТО-вски страни да поемат главната тежест, съгласно специалисти.

Хари Неделку: Това усилва риска от борба, само че точно в това е и целият смисъл - конвоят да е сдържащ фактор. Защото в случай че Русия реши да нападна конвоя, тя ще нападна НАТО-вски сили. Поначало, обаче, аз не считам, че Русия ще отиде до там.

Проблемът, съгласно специалистите, са зоните край Украйна, които Русия минира. Тези водни пространства ще би трябвало да бъдат разчистени.

Андрей Риженко, някогашен капитан от Военноморски сили на Украйна, съветник: За да се обезпечи сигурността от мини, ще са нужни миночистачи. Тук в действителност България и Румъния биха могли да оказват помощ в това, тъй като имат активи за тази цел.

Вторият проблематичен фактор са регионите, рискови за мореплаване, които Руската федерация разгласи поради учения в действие до 23 август и удължавани три пъти. Един от тях - и в българската икономическа зона. Освен всичко друго Конвенцията от Монтрьо не разрешава влизането в Черно море на кораби, които биха помогнали на която и да е от воюващите страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР