Предложение за редакция във финансовите правила в проекта на правилник

...
Предложение за редакция във финансовите правила в проекта на правилник
Коментари Харесай

Напрежение в пленарната зала заради изчисляването на заплатите на депутатите

Предложение за редакция във финансовите правила в плана на устав на Народното събрание провокира спор в пленарната зала. Председателят на Народно събрание Росен Желязков даде 10 минути отмора поради безредиците, до които се стигна в залата. След това разискването на правилника бе възобновено.

Според актуалните правила по бюджета на Народно събрание към главните заплати на народните представители се начисляват спомагателни месечни хонорари за трудов стаж и професионален опит – 1 на 100 за всяка прослужена година. Депутатът от " Възраждане " Петър Петров излезе с предложение към трудов да се добави „ или застрахователен “ стаж, както и на депутатите да се обезпечава безвъзмезден абонамент за правно-информационна система и безвъзмезден достъп до библиотеки и читални.

В тази връзка Искрен Митев от ПП-ДБ упрекна Петров, че явно неговата депутатска заплата не му стига и, с изключение на трудов, желае да се добави и застрахователен стаж. Иска Народно събрание да му заплаща още по-голяма заплата, да му заплаща безвъзмезден достъп до библиотеката и читалнята и безвъзмезден достъп до правните системи, разяснява Митев и изиска сътрудника му от „ Възраждане “ да изясни за какво.

В отговор Петър Петров съобщи, че трудовият стаж бива тълкуван като застрахователен стаж. Той означи, че 200 хиляди лица, упражняващи свободни специалности, са дискриминирани, тъй като не се обезпечават за болничен и майчинство. За да се избегне тази дискриминация, направих това предложение, да могат самоосигуряващи се лица, упражняващи свободни специалности да са равнопоставени, уточни той. Петров уточни, че като правист по този начин или другояче употребява правноинформационни системи, има и карта за Народна библиотека, само че подобен достъп би бил от изгода и за останалите депутати.
Още по тематиката:
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР