Предложение Читалня №1 в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ да носи

...
Предложение Читалня №1 в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ да носи
Коментари Харесай

Творци предложиха читалнята на библиотеката в Хасково да нос...

Предложение Читалня №1 в Регионална библиотека „ Христо Смирненски “ да носи името на поета Атанас Ванчев дьо Траси входираха през днешния ден локални създатели в деловодството на община Хасково до кмета Станислав Дечев и заместничката му Мария Вълчева. Това оповестиха от Гражданско съдружие „ Родопско утро “.

Читалнята е предопределена за филантропичните науки и в която се организират множеството от поетичните вечери и представяния на книги. Предлага се още пред залата да бъде сложено осведомително табло, което да коментира кой е Атанас Ванчев дьо Траси и какъв брой огромен е приносът му към международната литература. Творците също поддържат и концепцията да бъде сложена паметна плоча пред къщата на поета на ул. „ Слънчев бряг “ №12, в случай че сегашните притежатели дадат единодушие. Предлага се и основаване на Национален конкурс за преводна лирика „ Атанас Ванчев дьо Траси “, който да се организира в дните към 1 октомври – Световния ден на поезията и музиката, и в който да се одобряват и правят оценка преведени на български стихотворения, чиито оригинали са написани на владените от него езици – френски, съветски, британски и италиански.

„ Тези оферти са предизвикани от извършено през есента на предходната година литературно четене, отдадено на родения в Хасково знаменит стихотворец Атанас Ванчев дьо Траси, който ни напусна на 30 септември 2020 година Подписано е от шестнадесет поети, писатели, публицисти, учители и лекари, измежду които Анна Щилянова – шеф на Република България „ Христо Смирненски “, Стойка Мариновска – ръководител на Гражданско съдружие „ Родопско утро “, Антон Атанасов – заместник-председател на Гражданско съдружие „ Родопско утро “ и ръководител на Студентски клуб „ Проф. доктор Асен Златаров “, Ели Видева – ръководител на Клуба на дейците на културата, доктор Драгомир Мирчев – ръководител на филиала на Съюза на самостоятелните български писатели в Хасково, Бояна Драгиева – ръководител на Поетичен клуб „ Иван Николов “, Тодорка Николова – секретар на Поетичен клуб „ Иван Николов “, Мина Карагьозова, Митко Ламбов, Зоя Димова, Левент Халил, Светлана Николова, доктор Ясен Калайджиев, Таня Кашева, София Милева и Мариана Ангелова. “ Това пишат основателите в претекстовете си до управлението на общинската администрация.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР