Предлагаме ви изказването на гуверньора на Българската народна банка Димитър

...
Предлагаме ви изказването на гуверньора на Българската народна банка Димитър
Коментари Харесай

Димитър Радев: България трябва да се присъедини към еврозоната възможно най-скоро

Предлагаме ви изявлението на гуверньора на Българската национална банка Димитър Радев, направено по време на кръгла маса, проведена от бюджетната комисия в Народното събрание на тематика " Инфлация и стопански напредък. Въвеждане на единната европейска валута в Република България - изгоди, провокации и опасности ". Радев разяснява осъществяването на критериите и ролята на другите фактори за приемане на страната в еврозоната, както и работата на Българска народна банка.Привечер през днешния ден се чака ЕЦБ и Европейска комисия да оповестят конвергентните си отчети, които регистрират напредъка на страните отвън еврозоната да станат част от общия валутен съюз.
" Присъединяването към еврозоната е сложна тематика. И в случай че желаеме да я обсъждаме задълбочено, би трябвало да го създадем в подобаващия подтекст. Според мен този подтекст има най-малко три измерения: политическо, макроикономическо и инстутиционално.

Политическият подтекст остава малко настрана от полемиката, а е най-съществен заради ред аргументи:
Реклама
Всички решения за присъединение към еврозоната се вършат посредством политически акт. Според контракта за присъединение към Европейски Съюз, водеща роля по този въпрос има българския парламент. Тоест ориста на процеса зависи от българския парламент.

Дали България би трябвало да се причисли към ядрото на европейския съюз или да остане в периферията " е идващият въпрос, на който би трябвало да си отговорим. За мен този въпрос е риторичен.
Реклама
Също е реторичен и въпросът по кое време да се случи това- би трябвало да е допустимо най-скоро, изключително поради геополитическата обстановка към нас. Определено не би трябвало да се случва след 5 или 10 години, като най-близкият образец до нас е Хърватия. България беше водач в процеса дълго време, само че след това отстъпихме позицията си точно на Хърватия и по всичко наподобява, че те ще влязат в еврозоната от 1 януари 2023г. Ако се съпоставят всички стопански анализи- номинални критерии, параметри, двете страни не са надалеч една от друга. Но разликата идва от това, че в Хърватия се показва доста мощен и явен политически ангажимент. Те направиха и впечатляващ политически демарж по тази тематика в последните 18 месеца.

Същевременно макроикономическият аспект не е по-малко значим и по тази причина е редно да го споменем, защото значително осъществяването на икономическите критерии на еврозоната са функционалност на макроикономическата динамичност.

Еврозоната не може да бъде сурогат за добра макроикономическа политика. Ако икономическата и финансова политика е неприятна, това няма да избави, която и да е страна от злополука, без значение дали е в еврозоната или не е. Показателен е образецът с Гърция. Плюсът на еврозоната обаче е, че изключително след световната финансова рецесия и след рецесията в Гърция, тя построи редица механизми за отбрана от такива рецесии. Важно е уточнението, че има доста по-голям късмет една страна да катастрофира стопански, в случай че е в периферията на зоната, а не във въпросното ядро.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Транспорт 1 Енергетика 2 Транспорт 3 Коментари и разбори Реклама
Второто нещо е, че тематиката е много по-широка от това, за което Българска народна банка дава отговор. Затова би трябвало да се знае, че мястото за сходна полемика е в Народното събрание, а съответната платформа е бюджетната процедура. Тези въпроси би трябвало да се разискват в подтекста на бюджетния развой.

Трябва да се насочат услия към институциализиране на експертната полемика, което съгласно мен липсваше досега- дълбочина на макроикономическия разбор. Нужно е да се случи в подтекста на бюджета и да се направи разбор на икономическите критерии за еврозоната. Критериите за бюджетния недостиг да вземем за пример, са разнообразни от Маастрихтските критерии- ние използваме недостиг на касова основа, а те на модифицирана/начислена база. И разликата не е дребна, изключително за тази година. Обяснението на тази разлика би дало отговори на доста въпроси, които са обект на бюджетната полемика.

Институционалният аспект е нещо, което се подценява постоянно.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
България има действителен опит от пълноправно присъединяване в институции в еврозоната- Банковия съюз и към неговите два механизма: контролен и за преструктуриране на банки. Ние направихме обзор дружно с ЕЦБ за присъединяване на България в тези механизми и изводът е, че България (в лицето на БНБ) е изцяло интегрирана в тях организационно и нормативно. Ние участваме пълноправно в екипите на тези механизми, като един от представителите ни беше определен за част от управителния комитет на Надзорния съвет, в който влизат единствено 5 от представителите на националните банки. Следователно, можем да създадем оценка, че нашият опит е позитивен, тъй като участваме измежду най-важните надзорни решения, свързани с европейските банки. Например, единствено по линия по вноските по фонда за преструктуриране, сега остава един запас от 160 млн. лева в българските банки- нещо, което е трябваше да оставят като такси във фонда изначално, в случай че страната беше отвън банковия съюз.

По отношение на критериите, най-труден за осъществяване е този за инфлацията. Той се мери на база на средногодишната инфлация, измерена от Евростат от 1 май на съответната година до 30 април на идната година. Тоест в случай че ние гледаме в небосвод за влизане в еврозоната на 1 януари 2024г., към този момент сме навлезли в този интервал. Редно е да се каже, че тези цифри се разграничават от обявяваните от българските институции като Националния статистически институт. Референтната стойност, с която България ще бъде сравнявана е 4.9%, а индикаторът за страната е 5.9% за тази година. Ако използваме терминологията на Европейската комисия, 1% е доста над референтното ниво. Не желая да споделям повече, в сравнение с трявба да кажа, само че следва да забележим какво ще е третирането на България по линия на инфлацията. Аз не изключвам по-благоприятно отнасяне, само че това зависи от положителните договаряния и положителни наши политики.

По отношение на фискалните критерии по отношение на на същия небосвод - 1 януари 2024г.: Известно е, че те ще бъдат облекчени, което ще обхване оценката за България, макар че по един от индикаторите " дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт " ние нямаме никакъв проблем. За недостига, при данни още веднъж от тази година, цената е 4.1% при референтна стойност от 3%, само че това също ще предстои на облекчено отнасяне. По скоро когато приказваме за бюджета, въпросът не е за номиналните критерии, а за политиките зад числата.

Дългосрочните лихви не би трябвало да основат проблем, тъй като зависят от фискалната политика и дълга- ние използваме в тази ситуация лихвите по 10 годишните книги. А по последните оценки референтната стойност е 2.6%, до момента в който при нас е 0.5%.

И последният знак е валутна непоклатимост, за който дава отговор Българска народна банка и по който нямам подозрение, че ще осъществим всичко нужно.

По въпроса за конвергенциията съгласно мен има два общоприето метода:

единият е, че е належащо да се реализира значим прогрес по конвергенцията като изискване за присъединение към еврозоната а другият е, че участието в Еврозоната ще усили процеса по конвергенция, в това число увеличението на приходите на хората.

Аз персонално съм последовател на втората теза. "
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР