Предлагаме ви 3 лесни начина за съхраняване на гъби през

...
Предлагаме ви 3 лесни начина за съхраняване на гъби през
Коментари Харесай

Да съхраним гъбите за зимата

Предлагаме ви 3 лесни метода за запазване на гъби през зимата. И за трите разновидността е значимо да знаете, че гъбите се почистват доста добре, само че не се мият.

Използвайки ги, ще имате сигурен източник на витамини от група B за по-студените месеци, както и вкусни добавки към вашите съществени ястия, мостра за всевъзможни гъбени ястия.

И в случай че си мислите, че може да запазите гъби за зима единствено като ги пандизите в буркани, помислете отново. Защото вярното предпазване на гъби може да се случи даже посредством заледяване.

Да, вярно прочетохте - замразяването на гъби не е от най-разпространените приоми, когато желаете да ги консервирате по някакъв метод, само че на процедура е доста комфортно и ви подсигурява пресни гъбки когато и да е.

Замразяване на гъби

 Замразяване на гъби

Замразяването на гъбите може да стане или непосредствено посредством слагането им във фризера или след бланширане. И при двата метода гъбите се почистват добре с вода, към която е добавено малко брашно.

При директното заледяване гъбите се слагат разстлани върху тава и едвам откакто са замръзнали поотделно, се слагат в пликове за предпазване във фризер.

Бланширнаето на гъбите преди замразяването им става във вода, към която е добавена малко сол и лимонен сок. За по-малките и по-крехки гъби е задоволително бланширане от 5 мин, а за по-старите и по-едри гъби - към 8-10 мин. Незабавното им охлаждане е наложителен фактор за преустановяване на термичната обработка. След като ги отцедите доста добре, можете да приберете гъбите във фризера.

Изсушаване на гъби

 Сушене на гъби

Изсушаването на гъбите може да стане по натурален метод, във фурна или в специфична сушилня, стига да разполагате с такава.

Изсушаването на гъби по натурален метод е след почистването им да ги нанижете на здрав конец и да ги окачите на задоволително проветриво място до момента в който изсъхнат изцяло.

Във фурна гъбите се подреждат върху скарата ѝ и се оставят до цялостното им изсушаване при температура на фурната от 50 градуса.

За изсушаването на гъби в сушилня просто следвайте инструкциите за използването на самия апарат.

Консервиране на гъби

 Консервиране на гъби Снимка: Зорица

Консервирането на гъбите ще им придаде доста огромна продължителност. Конкретни предписания за консервирането им можете да намерите и на уеб страницата ни, само че доста сполучлив вид е гъбената туршия с вино. Просто сварявате гъбите в примес от вода и бяло вино в съответствие 1:1.

Пълните бурканите с към този момент сварените гъби, подправяте соса, в който са се варили, с оцет, сол и олио и подправки по ваш избор (дафинов лист, зрънца черен пипер, мащерка, девесил и т.н.) и го добавяте към бурканите с гъбите. Важно е да употребявате аспирин, който играе ролята на консервант.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР