Предлагаме референдумите да се произвеждат единствено и само с избори,

...
Предлагаме референдумите да се произвеждат единствено и само с избори,
Коментари Харесай

От ИТН предлагат необходимите подписи за референдум да се намалят наполовина

Предлагаме референдумите да се създават само и единствено с избори, съобщи на брифинг в Народното събрание депутатът Станислав Балабанов.

С предлаганите промени се облекчават и условията към подписката за предизвикателство на национални и локални референдуми. Според Балабанов сегашните 400 хиляди подписа, които са нужни един референдум да стане наложителен и да се създаде, са голям брой и оферират да се съкратят на половина - да са нужни 200 хиляди подписа.

Друго предложение на Има Такъв Народ е понижаване от 200 хиляди на 100 хиляди на минималния брой подписи, който би трябвало да се събере, с цел да може да влезе въпросът на разискване в Народното събрание.

Предлагаме срокът за събиране на подписи да се усили от три на пет месеца, сподели още Балабанов. От Има Такъв Народ упорстват и за премахването на условието подписката да се дава в електронен тип в ГРАО. 

Това е идея на Има Такъв Народ от 2016 година и е време това, което сме споделили да го приведем в закон. Съмнявам се, че ще получим поддръжката на болшинството в пленарната зала, само че дано хората да гледат и да вършат своите заключения, тъй като ние сме на страната на българския гласоподавател и даваме опция на българските гласоподаватели да питат и да бъдат питани, разяснява Балабанов. По думите му това не се е " нравело " на останалите политически партии.

На въпрос дали от Има Такъв Народ ще поддържат референдума на " Възраждане " Балабанов съобщи, че с цел да се създаде този референдум би трябвало да бъде подсилен. Аз като български жител ще ида на този референдум и ще гласоподавам с " не ", съобщи той и добави: " Не можем ние, като хора, чиято съществена идея е била произвеждането на референдуми, да стопираме нещо, което по легален ред е събрало нужните подписи. Колкото повече референдуми се организират, толкоз по-добре, тъй като българските жители заслужават да бъдат питани. "

В естествените демократични страни няма предел, който да се чака да се явят толкоз хора, колкото са били на последните национални избори. Това е рестриктивна мярка в България да няма референдуми, разяснява Тошко Йорданов.

В програмата на Народното събрание, като втора точка за петък, е включено разглеждането на предлагането за производство на народен референдум с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ", с вносител предприемчив комитет на жители.

Попитан за имунитета на Бойко Борисов, Балабанов съобщи, че откакто Иван Гешев го няма е обикновено Борисов да е спокоен.

" Да излезе и да си даде имунитета, тъй като ме съмнява актуалният основен прокурор, че ще направи каквото и да е било ", съобщи той. По думите му настоящето държавно управление е " политическо държавно управление на имунитетите ". " Първата съществена задача те я свършиха - да отстранят Иван Гешев, с цел да може Кирил Петков да диша умерено и Бойко Борисов, до момента в който в стаята на Делян Пеевски се приготвят конституционните промени. Вярвам, че делата на трупчета ще продължат при сегашния длъжностен основен прокурор, тъй че това нито е правосъдна промяна, нито е мъжка постъпка на Борисов. Един същински мъж можеше да си подаде имунитета в същия ден, в който му го желаеха. А не да чака три месеца цялата страна, да тръпне дали ще има държавно управление, което ще го пази от пандиза ", разяснява той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР