Предлага се възможността водачи, навършили 17-годишна възраст, да шофират с

...
Предлага се възможността водачи, навършили 17-годишна възраст, да шофират с
Коментари Харесай

По проект на МС се предлага 17-годишните да шофират с придружител

Предлага се опцията водачи, навършили 17-годишна възраст, да карат с компаньон, като част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за придвижването по пътищата, утвърден от Министерски съвет.

Законопроектът обгръща наредба на стойностите на оптимално позволената скорост във и отвън обитаемо място , автомагистрала и скоростен път за другите категории моторни транспортни средства, както и споразумяване на зони в обитаемоте места, в границите на които да важи ограничаване на скоростта от 30 км/час за всички транспортни средства.

Поставя се изискване при осъществяването на механически обзор на транспортно средство лидерът да е със заплатени санкции по влезнали в действие наказателни постановления и фишове за нарушавания.

Въведени са и съответни отговорности към стопаните на пътя, за възстановяване на организацията на придвижването след строително-ремонтни действия, пътни произшествия и повреди.

Предвидени са и нови насилствени административни ограничения - краткотрайно лишаване на шофьорската брошура до решение на въпроса за отговорността за всички нарушавания, които законът санкционира с лишаване на свидетелството за ръководство. Въведена е също по този начин смяна в размера на налаганите санкции, както във връзка с отнемане от право на ръководство на МПС, по този начин и на размера на санкциите.

Допълнително, по данни за зародилите на годишна база пожари в пътни транспортни средства, като близо 25% от записаните пожари са със загуби, е с ъздадено условие към оборудването на транспортните средства с пожарогасители. Регламентирани са и всички случаи на преустановяване на регистрацията на пътно транспортно средство, като се основават условия за облекчение на административната тежест върху жителите и бизнеса.

Предвид уреждането на част от наредбите от Правилника за използване на Закона за придвижването по пътищата, е препоръчано да се основат предпоставки за анулация на досегашния Правилник за използване на закона.
 Мерки за пътна сигурност набеляза кабинетът в проект за идващите три години
Мерки за пътна сигурност набеляза кабинетът в проект за идващите три години

Мерките са за интервала 2024-2026 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР